Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Conținutul coșului  Platește  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Conținutul coșului  |  Platește   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
Noutăți ortodoxe »
<b> Bucuria credintei. Dialoguri in cetate </b> <br> Pr. Cristian Muntean <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria credintei. Dialoguri in cetate
Pr. Cristian Muntean
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Toate noutațile
În Curând »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Căutare
 
Cuvintele căutate
Informații
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contactați-ne
Parintele Valerian Grecu. Monahul din livada cu Sfinti
Romeo Petrasciuc
12,00RON

„Eu iubesc cu dragoste sfântă pe toți, pentru că în iubire stă totul!”
Ni l-a trimis Dumnezeu în viața noastră îndată după trecerea la cele veșnice a Fratelui Gheorghe Precupescu, părând că e modul Bunicului Ghiță de a mai rămâne între noi. Romeo Petrașciuc, animat de dragostea lui dintâi, jurnalismul de investigație, l-a urmat la Corod, la chilia sa. De acolo, în lungile noastre peregrinări prin Țară, mi-a povestit întâlnirea cu Părintele Valerian Grec. O revelație de omenie și de credință. Cuminte și adânc ancorat în taina mărturisirii cu sânge a Mântuitorului, Bătrânul ne-a redat în cuvinte simple abnegația unor mucenici pentru Hristos.
Paginile pe care le veți citi sunt un adevărat Pomelnic de martiri, un soi de colibă taborică. Numai în Lumina Învierii Domnului Hristos paginile acestea au sens de aducere la lumină. Veți citi gânduri despre oameni (Părintele Ioan Iovan, Părintele Arsenie Boca, Părintele Ilie Lăcătușu ori Dimitrie Bejan, Maica Veronica, Maica Mihaela ori frații de la Oastea Domnului) ai curajului absolut. Și despre trădările din Biserică. Unele având chip de arhierei, protopopi ori preoți. Nu ne sunt așezate să judecăm, cât să asumăm în rugăciune greșelile, să purtăm în Liturghie rugăciuni pentru vindecarea de lașitate a unui Neam care ades, prea ades, își uită istoria. Părintele Valerian insistă și pe caralii sistemului, pe infatuații nimeni care se credeau dumnezei. Revigorant în descriere, lucid – extrem de lucid pentru anii săi înaintați –, el caută vindecarea noastră de uitare. Chiar dacă, pe alocuri, mărturia sa ne doare ca ortodocși vii în Biserică, în toată mărturia sa e multă, multă vindecare. Credința mea este, după mulți ani de lectură și deseori lectură de arhivă, că ne aflăm dinaintea uneia dintre cele mai sintetice mărturii a creștinului întemnițat. Exilat din Rai în iad, Părintele continuă să refuze descălirea din călugărie; rămâne un călugăr liber într-o lume a morții, a durerii și suferinței. Refuză să fie închinător la idolul ce străjuie Absurdistanul, nătânga țară a comunismului. Limpezit în vorbă de multa rugăciune, Bătrânul – lui chiar i se potrivește numele de Gheronda dinaintea inflației ce ne-a cuprins – face din toate propozițiile pârghii care scot din mina suferinței diamante de preț. Pentru orice tânăr român, cartea lui este manual de istorie. Pentru adulți, medicament de vindecare a amneziei istorice în care ne scăldăm lașitatea. E liniștit, pentru că și-a împlinit misiunea.
Sunt o serie de personaje în aceste pagini care merită reținute. Securiști notorii, redescoperiți în timp printre fricoșii sistemului din libertate, caralii și bătăuși care par desprinși din manualele de patologie psihiatrică. Corodul natal pare că devine pentru el un centru al lumii libere. Învață din forța de iertare a mamei sale, iubește misiunea mărturisitoare a Părintelui Ioan Iovan, calmul celest al Părintelui Arsenie Boca ori istețimea profetică a Maicii Veronica. Cartea devine astfel un tonic duhovnicesc, o reașezare în ordinea adevărului a unor momente și a unor persoane inalienabile altor istorii. Atât că tot el ne-aduce aminte de uciderea din culpă a acestor profeți, în indiferența lașă a comunității noastre de cultură românească. Sunt descrieri ale suferinței atât de vii încât, în ciuda unui veritabil simț al ironiei luminoase a autorului, gustul de ură nu te lasă să te liniștești. Părțile acestea sunt fracturate pozitiv de o inegalabilă forță interioară a povestașului. Cartea redă cea mai elocventă ieșire din frică, din obsesia fricii. Avva Valerian contribuie, prin interviul său prelung, la echilibrarea de lașitate a unui Neam.
Paginile finale ni-l descoperă ca monah. Cu ispitele sale, povestite cu un firesc vecin cu Patericul, cu inspiratele preluări din Părintele Ioan ori din Părintele Arsenie Boca. Am citit, într-o critică adusă Părintelui Arsenie, susținută de o referire la Părintele Arsenie Papacioc, fără nicio conotație scrisă, ci doar de bârfă, cum că Ardeleanul de la Prislop nu mai avea Duhovnic. Citiți cartea, veți vedea în ce mod oamenii aceștia se susțineau reciproc, cum își construiau plasa de rezistență dinaintea Securității și lucrării ei diavolești și veți înțelege care este rostul unor astfel de recuperări. Pentru mine lectura acestor pagini nu este altceva decât recitirea unei declarații de dragoste la adresa Bisericii, la adresa călugăriei, a portului preoțesc și a frățietății creștine. Nu mă pot desprinde de carte decât ca să-i sărut rănita mână Avvei Valerian.
Efortul făcut de jurnalistul de investigație ce se ascunde în Romeo Petrașciuc a dat roade. Din drumul și zdroaba lui se naște acest prim volum de recuperare a memoriei creștine din temnițele comuniste. Nu trebuie să cerșim modele de rezistență de la nici un neam și de la nici o altă Biserică. Anul acesta, 2017, dedicat Martirilor din Temnițele comuniste, avem obligația de a ne aduce aminte. Pentru copiii și nepoții noștri, pentru ca niciodată un tânăr să nu poată fi rupt de iubirea lui pentru Biserică și Hristos. Dacă acum ne povestește, să nu uitați că Părintele Valerian Grec a trecut prin iad. Pentru că ne iubește ne spune cum a fost acolo, pentru ca focul nestins al răutății, triumfalismului și urii să nu ne mai frângă viețile. O ectenie de libertate și de izbăvire de frică! Schijă de lumină din Liturghia Neamului românesc.

Pr. Constantin NECULA

Acest produs a fost adaugat la data de Luni 24 Aprilie, 2017.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Anunțuri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Parintele Valerian Grecu. Monahul din livada cu Sfinti
Romeo Petrasciuc
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
Păreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o părere despre carte!

Copyright © 2020 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


natura