Agnos - Editura si Librarie Contul meu  ConĢinutul coļului  Plateļte  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  ConĢinutul coļului  |  Plateļte   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
Nout„Ģi ortodoxe »
<b> Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan </b> <br> Pr. Romeo Ene
Zambetul sfintilor: file de pateric urban-rural contemporan
Pr. Romeo Ene

10,00RON
Toate noutaĢile
őn Cur‚nd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
C„utare
 
Cuvintele c„utate
InformaĢii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
ContactaĢi-ne
Parintele Valerian Grecu. Monahul din livada cu Sfinti
Romeo Petrasciuc
12,00RON

„Eu iubesc cu dragoste sf√Ęnt√£ pe toți, pentru c√£ √ģn iubire st√£ totul!”
Ni l-a trimis Dumnezeu √ģn viața noastr√£ √ģndat√£ dup√£ trecerea la cele veșnice a Fratelui Gheorghe Precupescu, p√£r√Ęnd c√£ e modul Bunicului Ghiț√£ de a mai r√£m√Ęne √ģntre noi. Romeo Petra¬ļciuc, animat de dragostea lui dint√Ęi, jurnalismul de investigație, l-a urmat la Corod, la chilia sa. De acolo, √ģn lungile noastre peregrin√£ri prin Țar√£, mi-a povestit √ģnt√Ęlnirea cu P√£rintele Valerian Grec. O revelație de omenie și de credinț√£. Cuminte și ad√Ęnc ancorat √ģn taina m√£rturisirii cu s√Ęnge a M√Ęntuitorului, B√£tr√Ęnul ne-a redat √ģn cuvinte simple abnegația unor mucenici pentru Hristos.
Paginile pe care le veți citi sunt un adev√£rat Pomelnic de martiri, un soi de colib√£ taboric√£. Numai √ģn Lumina √énvierii Domnului Hristos paginile acestea au sens de aducere la lumin√£. Veți citi g√Ęnduri despre oameni (P√£rintele Ioan Iovan, P√£rintele Arsenie Boca, P√£rintele Ilie L√£c√£tușu ori Dimitrie Bejan, Maica Veronica, Maica Mihaela ori frații de la Oastea Domnului) ai curajului absolut. Și despre tr√£d√£rile din Biseric√£. Unele av√Ęnd chip de arhierei, protopopi ori preoți. Nu ne sunt așezate s√£ judec√£m, c√Ęt s√£ asum√£m √ģn rug√£ciune greșelile, s√£ purt√£m √ģn Liturghie rug√£ciuni pentru vindecarea de lașitate a unui Neam care ades, prea ades, √ģși uit√£ istoria. P√£rintele Valerian insist√£ și pe caralii sistemului, pe infatuații nimeni care se credeau dumnezei. Revigorant √ģn descriere, lucid – extrem de lucid pentru anii s√£i √ģnaintați –, el caut√£ vindecarea noastr√£ de uitare. Chiar dac√£, pe alocuri, m√£rturia sa ne doare ca ortodocși vii √ģn Biseric√£, √ģn toat√£ m√£rturia sa e mult√£, mult√£ vindecare. Credința mea este, dup√£ mulți ani de lectur√£ și deseori lectur√£ de arhiv√£, c√£ ne afl√£m dinaintea uneia dintre cele mai sintetice m√£rturii a creștinului √ģntemnițat. Exilat din Rai √ģn iad, P√£rintele continu√£ s√£ refuze desc√£lirea din c√£lug√£rie; r√£m√Ęne un c√£lug√£r liber √ģntr-o lume a morții, a durerii și suferinței. Refuz√£ s√£ fie √ģnchin√£tor la idolul ce str√£juie Absurdistanul, n√£t√Ęnga țar√£ a comunismului. Limpezit √ģn vorb√£ de multa rug√£ciune, B√£tr√Ęnul – lui chiar i se potrivește numele de Gheronda dinaintea inflației ce ne-a cuprins – face din toate propozițiile p√Ęrghii care scot din mina suferinței diamante de preț. Pentru orice t√Ęn√£r rom√Ęn, cartea lui este manual de istorie. Pentru adulți, medicament de vindecare a amneziei istorice √ģn care ne sc√£ld√£m lașitatea. E liniștit, pentru c√£ și-a √ģmplinit misiunea.
Sunt o serie de personaje √ģn aceste pagini care merit√£ reținute. Securiști notorii, redescoperiți √ģn timp printre fricoșii sistemului din libertate, caralii și b√£t√£uși care par desprinși din manualele de patologie psihiatric√£. Corodul natal pare c√£ devine pentru el un centru al lumii libere. √énvaț√£ din forța de iertare a mamei sale, iubește misiunea m√£rturisitoare a P√£rintelui Ioan Iovan, calmul celest al P√£rintelui Arsenie Boca ori istețimea profetic√£ a Maicii Veronica. Cartea devine astfel un tonic duhovnicesc, o reașezare √ģn ordinea adev√£rului a unor momente și a unor persoane inalienabile altor istorii. At√Ęt c√£ tot el ne-aduce aminte de uciderea din culp√£ a acestor profeți, √ģn indiferența laș√£ a comunit√£ții noastre de cultur√£ rom√Ęneasc√£. Sunt descrieri ale suferinței at√Ęt de vii √ģnc√Ęt, √ģn ciuda unui veritabil simț al ironiei luminoase a autorului, gustul de ur√£ nu te las√£ s√£ te liniștești. P√£rțile acestea sunt fracturate pozitiv de o inegalabil√£ forț√£ interioar√£ a povestașului. Cartea red√£ cea mai elocvent√£ ieșire din fric√£, din obsesia fricii. Avva Valerian contribuie, prin interviul s√£u prelung, la echilibrarea de lașitate a unui Neam.
Paginile finale ni-l descoper√£ ca monah. Cu ispitele sale, povestite cu un firesc vecin cu Patericul, cu inspiratele prelu√£ri din P√£rintele Ioan ori din P√£rintele Arsenie Boca. Am citit, √ģntr-o critic√£ adus√£ P√£rintelui Arsenie, susținut√£ de o referire la P√£rintele Arsenie Papacioc, f√£r√£ nicio conotație scris√£, ci doar de b√Ęrf√£, cum c√£ Ardeleanul de la Prislop nu mai avea Duhovnic. Citiți cartea, veți vedea √ģn ce mod oamenii aceștia se susțineau reciproc, cum √ģși construiau plasa de rezistenț√£ dinaintea Securit√£ții și lucr√£rii ei diavolești și veți √ģnțelege care este rostul unor astfel de recuper√£ri. Pentru mine lectura acestor pagini nu este altceva dec√Ęt recitirea unei declarații de dragoste la adresa Bisericii, la adresa c√£lug√£riei, a portului preoțesc și a fr√£țiet√£ții creștine. Nu m√£ pot desprinde de carte dec√Ęt ca s√£-i s√£rut r√£nita m√Ęn√£ Avvei Valerian.
Efortul f√£cut de jurnalistul de investigație ce se ascunde √ģn Romeo Petra¬ļciuc a dat roade. Din drumul și zdroaba lui se naște acest prim volum de recuperare a memoriei creștine din temnițele comuniste. Nu trebuie s√£ cerșim modele de rezistenț√£ de la nici un neam și de la nici o alt√£ Biseric√£. Anul acesta, 2017, dedicat Martirilor din Temnițele comuniste, avem obligația de a ne aduce aminte. Pentru copiii și nepoții noștri, pentru ca niciodat√£ un t√Ęn√£r s√£ nu poat√£ fi rupt de iubirea lui pentru Biseric√£ și Hristos. Dac√£ acum ne povestește, s√£ nu uitați c√£ P√£rintele Valerian Grec a trecut prin iad. Pentru c√£ ne iubește ne spune cum a fost acolo, pentru ca focul nestins al r√£ut√£ții, triumfalismului și urii s√£ nu ne mai fr√Ęng√£ viețile. O ectenie de libertate și de izb√£vire de fric√£! Schij√£ de lumin√£ din Liturghia Neamului rom√Ęnesc.

Pr. Constantin NECULA

Acest produs a fost adaugat la data de Luni 24 Aprilie, 2017.

Stocul a fost epuizat.
Puteti achizitiona acest produs la o data viitoare
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> Din cetatea lui Tu in cetatea Cerului </b> <br> Mersine Vigopoulou
Din cetatea lui Tu in cetatea Cerului
Mersine Vigopoulou
<b>Staretii despre vremurile din urma</b>
Staretii despre vremurile din urma
<b> Sfaturi in vremuri de prigoana </b> <br> Staretul Nicon de la Optina
Sfaturi in vremuri de prigoana
Staretul Nicon de la Optina
Coļul dvs. »
1 x Ogorul cu ingeri
Pr. Constantin Necula
12,00RON
AnunĢuri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Parintele Valerian Grecu. Monahul din livada cu Sfinti
Romeo Petrasciuc
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
P„reri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o p„rere despre carte!

Copyright © 2022 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


natura