Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra </b> <br> Pr. Constantin Necula
Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra
Pr. Constantin Necula

10,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Parintele Valerian Grecu. Monahul din livada cu Sfinti
Romeo Petrasciuc
12,00RON

„Eu iubesc cu dragoste sf├ónt├ú pe toți, pentru c├ú ├«n iubire st├ú totul!”
Ni l-a trimis Dumnezeu ├«n viața noastr├ú ├«ndat├ú dup├ú trecerea la cele veșnice a Fratelui Gheorghe Precupescu, p├úr├ónd c├ú e modul Bunicului Ghiț├ú de a mai r├úm├óne ├«ntre noi. Romeo Petra┬║ciuc, animat de dragostea lui dint├ói, jurnalismul de investigație, l-a urmat la Corod, la chilia sa. De acolo, ├«n lungile noastre peregrin├úri prin Țar├ú, mi-a povestit ├«nt├ólnirea cu P├úrintele Valerian Grec. O revelație de omenie și de credinț├ú. Cuminte și ad├ónc ancorat ├«n taina m├úrturisirii cu s├ónge a M├óntuitorului, B├útr├ónul ne-a redat ├«n cuvinte simple abnegația unor mucenici pentru Hristos.
Paginile pe care le veți citi sunt un adev├úrat Pomelnic de martiri, un soi de colib├ú taboric├ú. Numai ├«n Lumina ├Änvierii Domnului Hristos paginile acestea au sens de aducere la lumin├ú. Veți citi g├ónduri despre oameni (P├úrintele Ioan Iovan, P├úrintele Arsenie Boca, P├úrintele Ilie L├úc├útușu ori Dimitrie Bejan, Maica Veronica, Maica Mihaela ori frații de la Oastea Domnului) ai curajului absolut. Și despre tr├úd├úrile din Biseric├ú. Unele av├ónd chip de arhierei, protopopi ori preoți. Nu ne sunt așezate s├ú judec├úm, c├ót s├ú asum├úm ├«n rug├úciune greșelile, s├ú purt├úm ├«n Liturghie rug├úciuni pentru vindecarea de lașitate a unui Neam care ades, prea ades, ├«și uit├ú istoria. P├úrintele Valerian insist├ú și pe caralii sistemului, pe infatuații nimeni care se credeau dumnezei. Revigorant ├«n descriere, lucid – extrem de lucid pentru anii s├úi ├«naintați –, el caut├ú vindecarea noastr├ú de uitare. Chiar dac├ú, pe alocuri, m├úrturia sa ne doare ca ortodocși vii ├«n Biseric├ú, ├«n toat├ú m├úrturia sa e mult├ú, mult├ú vindecare. Credința mea este, dup├ú mulți ani de lectur├ú și deseori lectur├ú de arhiv├ú, c├ú ne afl├úm dinaintea uneia dintre cele mai sintetice m├úrturii a creștinului ├«ntemnițat. Exilat din Rai ├«n iad, P├úrintele continu├ú s├ú refuze desc├úlirea din c├úlug├úrie; r├úm├óne un c├úlug├úr liber ├«ntr-o lume a morții, a durerii și suferinței. Refuz├ú s├ú fie ├«nchin├útor la idolul ce str├újuie Absurdistanul, n├út├ónga țar├ú a comunismului. Limpezit ├«n vorb├ú de multa rug├úciune, B├útr├ónul – lui chiar i se potrivește numele de Gheronda dinaintea inflației ce ne-a cuprins – face din toate propozițiile p├órghii care scot din mina suferinței diamante de preț. Pentru orice t├ón├úr rom├ón, cartea lui este manual de istorie. Pentru adulți, medicament de vindecare a amneziei istorice ├«n care ne sc├úld├úm lașitatea. E liniștit, pentru c├ú și-a ├«mplinit misiunea.
Sunt o serie de personaje ├«n aceste pagini care merit├ú reținute. Securiști notorii, redescoperiți ├«n timp printre fricoșii sistemului din libertate, caralii și b├út├úuși care par desprinși din manualele de patologie psihiatric├ú. Corodul natal pare c├ú devine pentru el un centru al lumii libere. ├Änvaț├ú din forța de iertare a mamei sale, iubește misiunea m├úrturisitoare a P├úrintelui Ioan Iovan, calmul celest al P├úrintelui Arsenie Boca ori istețimea profetic├ú a Maicii Veronica. Cartea devine astfel un tonic duhovnicesc, o reașezare ├«n ordinea adev├úrului a unor momente și a unor persoane inalienabile altor istorii. At├ót c├ú tot el ne-aduce aminte de uciderea din culp├ú a acestor profeți, ├«n indiferența laș├ú a comunit├úții noastre de cultur├ú rom├óneasc├ú. Sunt descrieri ale suferinței at├ót de vii ├«nc├ót, ├«n ciuda unui veritabil simț al ironiei luminoase a autorului, gustul de ur├ú nu te las├ú s├ú te liniștești. P├úrțile acestea sunt fracturate pozitiv de o inegalabil├ú forț├ú interioar├ú a povestașului. Cartea red├ú cea mai elocvent├ú ieșire din fric├ú, din obsesia fricii. Avva Valerian contribuie, prin interviul s├úu prelung, la echilibrarea de lașitate a unui Neam.
Paginile finale ni-l descoper├ú ca monah. Cu ispitele sale, povestite cu un firesc vecin cu Patericul, cu inspiratele prelu├úri din P├úrintele Ioan ori din P├úrintele Arsenie Boca. Am citit, ├«ntr-o critic├ú adus├ú P├úrintelui Arsenie, susținut├ú de o referire la P├úrintele Arsenie Papacioc, f├úr├ú nicio conotație scris├ú, ci doar de b├órf├ú, cum c├ú Ardeleanul de la Prislop nu mai avea Duhovnic. Citiți cartea, veți vedea ├«n ce mod oamenii aceștia se susțineau reciproc, cum ├«și construiau plasa de rezistenț├ú dinaintea Securit├úții și lucr├úrii ei diavolești și veți ├«nțelege care este rostul unor astfel de recuper├úri. Pentru mine lectura acestor pagini nu este altceva dec├ót recitirea unei declarații de dragoste la adresa Bisericii, la adresa c├úlug├úriei, a portului preoțesc și a fr├úțiet├úții creștine. Nu m├ú pot desprinde de carte dec├ót ca s├ú-i s├úrut r├únita m├ón├ú Avvei Valerian.
Efortul f├úcut de jurnalistul de investigație ce se ascunde ├«n Romeo Petra┬║ciuc a dat roade. Din drumul și zdroaba lui se naște acest prim volum de recuperare a memoriei creștine din temnițele comuniste. Nu trebuie s├ú cerșim modele de rezistenț├ú de la nici un neam și de la nici o alt├ú Biseric├ú. Anul acesta, 2017, dedicat Martirilor din Temnițele comuniste, avem obligația de a ne aduce aminte. Pentru copiii și nepoții noștri, pentru ca niciodat├ú un t├ón├úr s├ú nu poat├ú fi rupt de iubirea lui pentru Biseric├ú și Hristos. Dac├ú acum ne povestește, s├ú nu uitați c├ú P├úrintele Valerian Grec a trecut prin iad. Pentru c├ú ne iubește ne spune cum a fost acolo, pentru ca focul nestins al r├úut├úții, triumfalismului și urii s├ú nu ne mai fr├óng├ú viețile. O ectenie de libertate și de izb├úvire de fric├ú! Schij├ú de lumin├ú din Liturghia Neamului rom├ónesc.

Pr. Constantin NECULA

Acest produs a fost adaugat la data de Luni 24 Aprilie, 2017.

Stocul a fost epuizat.
Puteti achizitiona acest produs la o data viitoare
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b> Sfaturi in vremuri de prigoana </b> <br> Staretul Nicon de la Optina
Sfaturi in vremuri de prigoana
Staretul Nicon de la Optina
<b> Din cetatea lui Tu in cetatea Cerului </b> <br> Mersine Vigopoulou
Din cetatea lui Tu in cetatea Cerului
Mersine Vigopoulou
<b>Staretii despre vremurile din urma</b>
Staretii despre vremurile din urma
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Parintele Valerian Grecu. Monahul din livada cu Sfinti
Romeo Petrasciuc
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2021 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


radio oastea domnului