Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
Editura Alias
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
PR. CONSTANTIN NECULA
PATERICE
EDITURA AGNOS
EDITURA OASTEA DOMNULUI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Bucuria credintei. Dialoguri in cetate </b> <br> Pr. Cristian Muntean <br> Pr. Constantin Necula
Bucuria credintei. Dialoguri in cetate
Pr. Cristian Muntean
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Parintele Valerian Grecu. Monahul din livada cu Sfinti
Romeo Petrasciuc
12,00RON

„Eu iubesc cu dragoste sf├ónt├ú pe toți, pentru c├ú ├«n iubire st├ú totul!”
Ni l-a trimis Dumnezeu ├«n viața noastr├ú ├«ndat├ú dup├ú trecerea la cele veșnice a Fratelui Gheorghe Precupescu, p├úr├ónd c├ú e modul Bunicului Ghiț├ú de a mai r├úm├óne ├«ntre noi. Romeo Petra┬║ciuc, animat de dragostea lui dint├ói, jurnalismul de investigație, l-a urmat la Corod, la chilia sa. De acolo, ├«n lungile noastre peregrin├úri prin Țar├ú, mi-a povestit ├«nt├ólnirea cu P├úrintele Valerian Grec. O revelație de omenie și de credinț├ú. Cuminte și ad├ónc ancorat ├«n taina m├úrturisirii cu s├ónge a M├óntuitorului, B├útr├ónul ne-a redat ├«n cuvinte simple abnegația unor mucenici pentru Hristos.
Paginile pe care le veți citi sunt un adev├úrat Pomelnic de martiri, un soi de colib├ú taboric├ú. Numai ├«n Lumina ├Änvierii Domnului Hristos paginile acestea au sens de aducere la lumin├ú. Veți citi g├ónduri despre oameni (P├úrintele Ioan Iovan, P├úrintele Arsenie Boca, P├úrintele Ilie L├úc├útușu ori Dimitrie Bejan, Maica Veronica, Maica Mihaela ori frații de la Oastea Domnului) ai curajului absolut. Și despre tr├úd├úrile din Biseric├ú. Unele av├ónd chip de arhierei, protopopi ori preoți. Nu ne sunt așezate s├ú judec├úm, c├ót s├ú asum├úm ├«n rug├úciune greșelile, s├ú purt├úm ├«n Liturghie rug├úciuni pentru vindecarea de lașitate a unui Neam care ades, prea ades, ├«și uit├ú istoria. P├úrintele Valerian insist├ú și pe caralii sistemului, pe infatuații nimeni care se credeau dumnezei. Revigorant ├«n descriere, lucid – extrem de lucid pentru anii s├úi ├«naintați –, el caut├ú vindecarea noastr├ú de uitare. Chiar dac├ú, pe alocuri, m├úrturia sa ne doare ca ortodocși vii ├«n Biseric├ú, ├«n toat├ú m├úrturia sa e mult├ú, mult├ú vindecare. Credința mea este, dup├ú mulți ani de lectur├ú și deseori lectur├ú de arhiv├ú, c├ú ne afl├úm dinaintea uneia dintre cele mai sintetice m├úrturii a creștinului ├«ntemnițat. Exilat din Rai ├«n iad, P├úrintele continu├ú s├ú refuze desc├úlirea din c├úlug├úrie; r├úm├óne un c├úlug├úr liber ├«ntr-o lume a morții, a durerii și suferinței. Refuz├ú s├ú fie ├«nchin├útor la idolul ce str├újuie Absurdistanul, n├út├ónga țar├ú a comunismului. Limpezit ├«n vorb├ú de multa rug├úciune, B├útr├ónul – lui chiar i se potrivește numele de Gheronda dinaintea inflației ce ne-a cuprins – face din toate propozițiile p├órghii care scot din mina suferinței diamante de preț. Pentru orice t├ón├úr rom├ón, cartea lui este manual de istorie. Pentru adulți, medicament de vindecare a amneziei istorice ├«n care ne sc├úld├úm lașitatea. E liniștit, pentru c├ú și-a ├«mplinit misiunea.
Sunt o serie de personaje ├«n aceste pagini care merit├ú reținute. Securiști notorii, redescoperiți ├«n timp printre fricoșii sistemului din libertate, caralii și b├út├úuși care par desprinși din manualele de patologie psihiatric├ú. Corodul natal pare c├ú devine pentru el un centru al lumii libere. ├Änvaț├ú din forța de iertare a mamei sale, iubește misiunea m├úrturisitoare a P├úrintelui Ioan Iovan, calmul celest al P├úrintelui Arsenie Boca ori istețimea profetic├ú a Maicii Veronica. Cartea devine astfel un tonic duhovnicesc, o reașezare ├«n ordinea adev├úrului a unor momente și a unor persoane inalienabile altor istorii. At├ót c├ú tot el ne-aduce aminte de uciderea din culp├ú a acestor profeți, ├«n indiferența laș├ú a comunit├úții noastre de cultur├ú rom├óneasc├ú. Sunt descrieri ale suferinței at├ót de vii ├«nc├ót, ├«n ciuda unui veritabil simț al ironiei luminoase a autorului, gustul de ur├ú nu te las├ú s├ú te liniștești. P├úrțile acestea sunt fracturate pozitiv de o inegalabil├ú forț├ú interioar├ú a povestașului. Cartea red├ú cea mai elocvent├ú ieșire din fric├ú, din obsesia fricii. Avva Valerian contribuie, prin interviul s├úu prelung, la echilibrarea de lașitate a unui Neam.
Paginile finale ni-l descoper├ú ca monah. Cu ispitele sale, povestite cu un firesc vecin cu Patericul, cu inspiratele prelu├úri din P├úrintele Ioan ori din P├úrintele Arsenie Boca. Am citit, ├«ntr-o critic├ú adus├ú P├úrintelui Arsenie, susținut├ú de o referire la P├úrintele Arsenie Papacioc, f├úr├ú nicio conotație scris├ú, ci doar de b├órf├ú, cum c├ú Ardeleanul de la Prislop nu mai avea Duhovnic. Citiți cartea, veți vedea ├«n ce mod oamenii aceștia se susțineau reciproc, cum ├«și construiau plasa de rezistenț├ú dinaintea Securit├úții și lucr├úrii ei diavolești și veți ├«nțelege care este rostul unor astfel de recuper├úri. Pentru mine lectura acestor pagini nu este altceva dec├ót recitirea unei declarații de dragoste la adresa Bisericii, la adresa c├úlug├úriei, a portului preoțesc și a fr├úțiet├úții creștine. Nu m├ú pot desprinde de carte dec├ót ca s├ú-i s├úrut r├únita m├ón├ú Avvei Valerian.
Efortul f├úcut de jurnalistul de investigație ce se ascunde ├«n Romeo Petra┬║ciuc a dat roade. Din drumul și zdroaba lui se naște acest prim volum de recuperare a memoriei creștine din temnițele comuniste. Nu trebuie s├ú cerșim modele de rezistenț├ú de la nici un neam și de la nici o alt├ú Biseric├ú. Anul acesta, 2017, dedicat Martirilor din Temnițele comuniste, avem obligația de a ne aduce aminte. Pentru copiii și nepoții noștri, pentru ca niciodat├ú un t├ón├úr s├ú nu poat├ú fi rupt de iubirea lui pentru Biseric├ú și Hristos. Dac├ú acum ne povestește, s├ú nu uitați c├ú P├úrintele Valerian Grec a trecut prin iad. Pentru c├ú ne iubește ne spune cum a fost acolo, pentru ca focul nestins al r├úut├úții, triumfalismului și urii s├ú nu ne mai fr├óng├ú viețile. O ectenie de libertate și de izb├úvire de fric├ú! Schij├ú de lumin├ú din Liturghia Neamului rom├ónesc.

Pr. Constantin NECULA

Acest produs a fost adaugat la data de Luni 24 Aprilie, 2017.

Stocul a fost epuizat.
Puteti achizitiona acest produs la o data viitoare
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Parintele Valerian Grecu. Monahul din livada cu Sfinti
Romeo Petrasciuc
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2024 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


radio oastea domnului