Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
Editura Alias
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
PR. CONSTANTIN NECULA
PATERICE
EDITURA AGNOS
EDITURA OASTEA DOMNULUI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Geometrice Gerunzii </b><br> Pr. Trandafir Vid
Geometrice Gerunzii
Pr. Trandafir Vid

15,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Poet de contrabanda
Cezar Haiura
13,00RON

Contrabandistul care grațiaz├ú lumea...

Am citit poeziile lui Cezar Haiura la miez de noapte. Ca ├«ntre contrabandiști de cuvinte. Care nu suport├ú irig├úrile str├úvezii ale luminii false, un soi de argonauți pieriți ├«n clepsidre ├«n care curg lacrimi. Ritm de somn de ├«nger, poemele sale m├óng├óie limba rom├ón├ú cu multa metafor├ú a cuvintelor ce ascund ├«n ele gesturi taumaturgice. Contrabandistul e un desc├ónt├útor. Pentru el deschiderea vorbirii cu lumea ├«ncepe cu a Opta zi, ziua nesf├órșit├ú a nesf├órșitului apus-r├ús├úrit. Dint├ói sentimentul este c├ú-și joac├ú versurile ├«ntre degete precum ascetul metanierul. Luați aminte cum curg R├úd├úcini, Prietenului, De dor... Sentimentul d├úruit este acela de ├«mbarcare pe o Arc├ú de sensuri, un soi de recuperare a r├úd├úcinii de orhidee ce ne este sufletul. Cuminte poetul contrabandist fur├ú Fluturii și-i pune ├«n cimitir , descoper├ú fream├útul din oasele transparente ale aștept├úrii unei minuni (Imponderabil) ori rugina zilei care refuz├ú s├ú bucure (Azilul, la B├ólci). Și astfel locurile comune ne sunt redate resacralizate de g├óndire.
Cea de-a doua limit├ú a volumului, intitulat├ú chiar Poet de contraband├ú, deschide alt├ú zare. Trece de Limita genelor și-apoi se joac├ú ├«n fream├útul m├úrgelelor de sticl├ú ce ne sunt cuvintele. Trebuie s├ú m├úrturisesc c├ú preferata mea r├úm├óne, inclusiv ├«n primii zori ai nopții ├«n care am citit volumul, Patriotica, un soi de sigiliu poetic al contrabandistului. Spiritul zglobiu al celei dint├ói p├úrți se pierde ├«ntr-o ironie trist├ú, poeme cearc├ún spulber├ónd liniștea lecturii. R├ónd scurt, ca un ham din piele de buiastru, reduce la o clip├ú respirația din vers. Obosești. Repeți versul și de fiecare dat├ú descoperi alt vers ├«n spatele celei dint├ói lecturi. Un amestec de aliaje, cam așa sun├ú versurile. Un soi de stilou din aripi de avion greu, un Boeing care doneaz├ú rugin├ú aurie. Citiți PC Life sau Aripi.
Despre De dragoste (și) fizic├ú poetul contrabandist nu m├ú las├ú s├ú scriu altfel dec├ót cu z├ómbetul ├«n leg├útura de busuioc a vorbei h├ótre. Floare de mahala ori chiar De dragoste (și) fizic├ú sunt h├órtia de turnesol. Acid├ú și bazic├ú, deopotriv├ú, ironia. Niciodat├ú neutr├ú, respirația poetului contrabandist pare c├ú dezgheaț├ú limbuția unui nimb de jad. Așa apar Persistența Memoriei, Cafeaua cu licurici - preferata mea, ori sensibila Meduz├ú de caro. Ritmul se menține printr-un desen de linii sferice.
Apoi te ├«ntoarce poetul contrabandist ├Äntre maluri. Caron reia luntrea s├ú revin├ú ├«n plasa naiadelor-vers. Cinci poeme scurte, zbatere de re├«ntoarcere la fizica lumii reale, Tangent la Lumin├ú - ultimul pachet de viersuire prin care poetul contrabandist trece peste v├órful inimii celui ce-l citește. Psalmul personal din final, cheie de lectur├ú a efortului contrabandei prin v├úile de cleștar ale poeziei: cartea ca red├úruire lui Dumnezeu.
Contrabandistul de poeme, om credincios lui Dumnezeu, se sprijin├ú pe o poetic├ú limpezit├ú de zorii rug├úciunii. Joc și urcuș, ritm și contrast, pietruit și transparent deopotriv├ú versul lui Cezar Haiura hașureaz├ú imperial o hart├ú interioar├ú. De-acolo ├«și r├úscolește neliniștea. Calc├ú pe v├órfuri de verb s├ú nu trezeasc├ú paznicii nelimbii nerom├óne. ├Än zori, volumul șade ├«nchis ├«n Pdf. ├Änchid laptopul și contrabandistul continu├ú s├ú umble prin viscerele programelor din custodia memoriei neliniștitului meu caiet electronic. Un virus de calitate, ├«mi zic. ├Änchid ochii și poemele continu├ú s├ú se citeasc├ú singure, contrabandistele lui Cezar Haiura. Off line, strig. Și scriu prefața pe obrazul de rou├ú ai unei prim├úveri f├úr├ú sf├órșit...

Pr. Constantin Necula

Acest produs a fost adaugat la data de Saturday 06 Mai, 2017.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Poet de contrabanda
Cezar Haiura
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2024 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


emistic