Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Poet de contrabanda </b> <br> Cezar Haiura
Poet de contrabanda
Cezar Haiura

13,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Poet de contrabanda
Cezar Haiura
13,00RON

Contrabandistul care grațiaz├ú lumea...

Am citit poeziile lui Cezar Haiura la miez de noapte. Ca ├«ntre contrabandiști de cuvinte. Care nu suport├ú irig├úrile str├úvezii ale luminii false, un soi de argonauți pieriți ├«n clepsidre ├«n care curg lacrimi. Ritm de somn de ├«nger, poemele sale m├óng├óie limba rom├ón├ú cu multa metafor├ú a cuvintelor ce ascund ├«n ele gesturi taumaturgice. Contrabandistul e un desc├ónt├útor. Pentru el deschiderea vorbirii cu lumea ├«ncepe cu a Opta zi, ziua nesf├órșit├ú a nesf├órșitului apus-r├ús├úrit. Dint├ói sentimentul este c├ú-și joac├ú versurile ├«ntre degete precum ascetul metanierul. Luați aminte cum curg R├úd├úcini, Prietenului, De dor... Sentimentul d├úruit este acela de ├«mbarcare pe o Arc├ú de sensuri, un soi de recuperare a r├úd├úcinii de orhidee ce ne este sufletul. Cuminte poetul contrabandist fur├ú Fluturii și-i pune ├«n cimitir , descoper├ú fream├útul din oasele transparente ale aștept├úrii unei minuni (Imponderabil) ori rugina zilei care refuz├ú s├ú bucure (Azilul, la B├ólci). Și astfel locurile comune ne sunt redate resacralizate de g├óndire.
Cea de-a doua limit├ú a volumului, intitulat├ú chiar Poet de contraband├ú, deschide alt├ú zare. Trece de Limita genelor și-apoi se joac├ú ├«n fream├útul m├úrgelelor de sticl├ú ce ne sunt cuvintele. Trebuie s├ú m├úrturisesc c├ú preferata mea r├úm├óne, inclusiv ├«n primii zori ai nopții ├«n care am citit volumul, Patriotica, un soi de sigiliu poetic al contrabandistului. Spiritul zglobiu al celei dint├ói p├úrți se pierde ├«ntr-o ironie trist├ú, poeme cearc├ún spulber├ónd liniștea lecturii. R├ónd scurt, ca un ham din piele de buiastru, reduce la o clip├ú respirația din vers. Obosești. Repeți versul și de fiecare dat├ú descoperi alt vers ├«n spatele celei dint├ói lecturi. Un amestec de aliaje, cam așa sun├ú versurile. Un soi de stilou din aripi de avion greu, un Boeing care doneaz├ú rugin├ú aurie. Citiți PC Life sau Aripi.
Despre De dragoste (și) fizic├ú poetul contrabandist nu m├ú las├ú s├ú scriu altfel dec├ót cu z├ómbetul ├«n leg├útura de busuioc a vorbei h├ótre. Floare de mahala ori chiar De dragoste (și) fizic├ú sunt h├órtia de turnesol. Acid├ú și bazic├ú, deopotriv├ú, ironia. Niciodat├ú neutr├ú, respirația poetului contrabandist pare c├ú dezgheaț├ú limbuția unui nimb de jad. Așa apar Persistența Memoriei, Cafeaua cu licurici - preferata mea, ori sensibila Meduz├ú de caro. Ritmul se menține printr-un desen de linii sferice.
Apoi te ├«ntoarce poetul contrabandist ├Äntre maluri. Caron reia luntrea s├ú revin├ú ├«n plasa naiadelor-vers. Cinci poeme scurte, zbatere de re├«ntoarcere la fizica lumii reale, Tangent la Lumin├ú - ultimul pachet de viersuire prin care poetul contrabandist trece peste v├órful inimii celui ce-l citește. Psalmul personal din final, cheie de lectur├ú a efortului contrabandei prin v├úile de cleștar ale poeziei: cartea ca red├úruire lui Dumnezeu.
Contrabandistul de poeme, om credincios lui Dumnezeu, se sprijin├ú pe o poetic├ú limpezit├ú de zorii rug├úciunii. Joc și urcuș, ritm și contrast, pietruit și transparent deopotriv├ú versul lui Cezar Haiura hașureaz├ú imperial o hart├ú interioar├ú. De-acolo ├«și r├úscolește neliniștea. Calc├ú pe v├órfuri de verb s├ú nu trezeasc├ú paznicii nelimbii nerom├óne. ├Än zori, volumul șade ├«nchis ├«n Pdf. ├Änchid laptopul și contrabandistul continu├ú s├ú umble prin viscerele programelor din custodia memoriei neliniștitului meu caiet electronic. Un virus de calitate, ├«mi zic. ├Änchid ochii și poemele continu├ú s├ú se citeasc├ú singure, contrabandistele lui Cezar Haiura. Off line, strig. Și scriu prefața pe obrazul de rou├ú ai unei prim├úveri f├úr├ú sf├órșit...

Pr. Constantin Necula

Acest produs a fost adaugat la data de Saturday 06 Mai, 2017.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Poet de contrabanda
Cezar Haiura
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2022 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


radio oastea domnului