Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Conținutul coșului  Platește  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Conținutul coșului  |  Platește   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
Noutăți ortodoxe »
<b> Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra </b> <br> Pr. Constantin Necula
Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra
Pr. Constantin Necula

10,00RON
Toate noutațile
În Curând »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Căutare
 
Cuvintele căutate
Informații
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contactați-ne
Poet de contrabanda
Cezar Haiura
13,00RON

Contrabandistul care grațiază lumea...

Am citit poeziile lui Cezar Haiura la miez de noapte. Ca între contrabandiști de cuvinte. Care nu suportă irigările străvezii ale luminii false, un soi de argonauți pieriți în clepsidre în care curg lacrimi. Ritm de somn de înger, poemele sale mângâie limba română cu multa metaforă a cuvintelor ce ascund în ele gesturi taumaturgice. Contrabandistul e un descântător. Pentru el deschiderea vorbirii cu lumea începe cu a Opta zi, ziua nesfârșită a nesfârșitului apus-răsărit. Dintâi sentimentul este că-și joacă versurile între degete precum ascetul metanierul. Luați aminte cum curg Rădăcini, Prietenului, De dor... Sentimentul dăruit este acela de îmbarcare pe o Arcă de sensuri, un soi de recuperare a rădăcinii de orhidee ce ne este sufletul. Cuminte poetul contrabandist fură Fluturii și-i pune în cimitir , descoperă freamătul din oasele transparente ale așteptării unei minuni (Imponderabil) ori rugina zilei care refuză să bucure (Azilul, la Bâlci). Și astfel locurile comune ne sunt redate resacralizate de gândire.
Cea de-a doua limită a volumului, intitulată chiar Poet de contrabandă, deschide altă zare. Trece de Limita genelor și-apoi se joacă în freamătul mărgelelor de sticlă ce ne sunt cuvintele. Trebuie să mărturisesc că preferata mea rămâne, inclusiv în primii zori ai nopții în care am citit volumul, Patriotica, un soi de sigiliu poetic al contrabandistului. Spiritul zglobiu al celei dintâi părți se pierde într-o ironie tristă, poeme cearcăn spulberând liniștea lecturii. Rând scurt, ca un ham din piele de buiastru, reduce la o clipă respirația din vers. Obosești. Repeți versul și de fiecare dată descoperi alt vers în spatele celei dintâi lecturi. Un amestec de aliaje, cam așa sună versurile. Un soi de stilou din aripi de avion greu, un Boeing care donează rugină aurie. Citiți PC Life sau Aripi.
Despre De dragoste (și) fizică poetul contrabandist nu mă lasă să scriu altfel decât cu zâmbetul în legătura de busuioc a vorbei hâtre. Floare de mahala ori chiar De dragoste (și) fizică sunt hârtia de turnesol. Acidă și bazică, deopotrivă, ironia. Niciodată neutră, respirația poetului contrabandist pare că dezgheață limbuția unui nimb de jad. Așa apar Persistența Memoriei, Cafeaua cu licurici - preferata mea, ori sensibila Meduză de caro. Ritmul se menține printr-un desen de linii sferice.
Apoi te întoarce poetul contrabandist Între maluri. Caron reia luntrea să revină în plasa naiadelor-vers. Cinci poeme scurte, zbatere de reîntoarcere la fizica lumii reale, Tangent la Lumină - ultimul pachet de viersuire prin care poetul contrabandist trece peste vârful inimii celui ce-l citește. Psalmul personal din final, cheie de lectură a efortului contrabandei prin văile de cleștar ale poeziei: cartea ca redăruire lui Dumnezeu.
Contrabandistul de poeme, om credincios lui Dumnezeu, se sprijină pe o poetică limpezită de zorii rugăciunii. Joc și urcuș, ritm și contrast, pietruit și transparent deopotrivă versul lui Cezar Haiura hașurează imperial o hartă interioară. De-acolo își răscolește neliniștea. Calcă pe vârfuri de verb să nu trezească paznicii nelimbii neromâne. În zori, volumul șade închis în Pdf. Închid laptopul și contrabandistul continuă să umble prin viscerele programelor din custodia memoriei neliniștitului meu caiet electronic. Un virus de calitate, îmi zic. Închid ochii și poemele continuă să se citească singure, contrabandistele lui Cezar Haiura. Off line, strig. Și scriu prefața pe obrazul de rouă ai unei primăveri fără sfârșit...

Pr. Constantin Necula

Acest produs a fost adaugat la data de Saturday 06 Mai, 2017.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Anunțuri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Poet de contrabanda
Cezar Haiura
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
Păreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o părere despre carte!

Copyright © 2020 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


emistic