Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » 2 Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
Editura Alias
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
PR. CONSTANTIN NECULA
PATERICE
EDITURA AGNOS
EDITURA OASTEA DOMNULUI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Geometrice Gerunzii </b><br> Pr. Trandafir Vid
Geometrice Gerunzii
Pr. Trandafir Vid

15,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

[2]
20,00RON

Maidanul ca spațiu-punte c├útre Dumnezeu
├Än urm├ú cu ceva ani, ├«l „instigam” pe P├úrintele Constantin Necula la o serie de discu├żii pe teme ce m├ú (ne) provocau mult la acea vreme. P├úrintele g├óndise de mult la sintagma aceasta vector, de ├«ndumnezeire a maidanului ca temei al pastora├żiei unui areal pe care Biserica ├«ncepea s├ú ├«l frecventeze cu pa┬║i m├úrun├żi, insoli├żi, prin ineditele-i provoc├úri. M-a fascinat ├«nc├ú de atunci discursul s├úu ferm, deconcertant, echilibrat acrivic, ├«ns├ú, totodat├ú, de o generoas├ú ┬║i afectuoas├ú ironie ┬║i, mai ales, buna credin├ż├ú ├«n evaluarea tezelor ┬║i ideilor puse ├«n discu├żie. Pentru genera├żia c├úreia se adreseaz├ú, P├úrintele Constantin e deplin con┬║tient c├ú nu operarea cu sofisme fade, de o ra├żionalitate dat├ú de un normativ limbaj bisericesc e cheia ├«n care po├żi ajunge la sufletul co-locuitorilor aceluia┬║i interval spiritual, ci gesturile restauratoare ┬║i primenitoare ale Bisericii, tr├úirile de echip├ú, recursul la sens ┬║i t├ólcuirea, ├«n fapt(├ú) a adev├úrurilor de credin├ż├ú.
P├úrintele Constantin Necula are aceast├ú for├ż├ú de a refuza comoditatea de g├ónd ┬║i f├úptuire ┬║i, complet neabuziv, de a ne trage dup├ú el ├«n continua revela├żie a Bisericii. De aceea discu├żiile acestea s-au configurat cu un firesc dezarmant ├«n jurul unor idei-for├ż├ú de interven├żie ├«n via├ża de toate zilele a unui spa├żiu prea ades uitat ├«n preocup├úrile noastre, ca slujitori ai lui Hristos ├«ntre semeni: spa├żiul maidanului, al spatelui blocurilor, al lumii co-locuitorilor m├úrgina┬║i ai societ├ú├żii ┬║i ai preocup├úrilor noastre deopotriv├ú. Omul de maidan sau omul de barac├ú, supus tuturor cenzurilor vulgarizatoare ale unei lumi ce ┬║i-a cam uitat mersul pe jos, ├«ntruchipeaz├ú nu numai un exponent definitoriu, ├«n mare parte, al vie├żii de zi cu zi, ci chiar o stare de spirit ce pare s├ú-┬║i revendice din ce ├«n ce mai mult apartenen├ża la configurarea habitatului social, cultural ┬║i religios ├«n care ne cre┬║tem devenirile.
Cine e acest om de maidan? Oricare dintre noi, care ne complacem ├«n raport├úri absolut ocazionale la lume ┬║i Dumnezeu, ├«n cumetrii josnice ale temporarului cu ve┬║nicia, ├«n compromisuri ┬║i tr├úirisme ieftine, pliate pe acum ┬║i aici. ├Äns├ú, ├«n acela┬║i timp, omul de barac├ú este ┬║i omul lipsit circumstan├żial, contextual – independent de op├żiunea personal├ú – de cultura religioas├ú autentic├ú, ce l-ar socializa ├«n Dumnezeu; omul care ├«nc├ú ├Äl caut├ú pe Dumnezeu, chiar – sau mai ales – atunci c├ónd nici el nu ┬║tie c├ú o face. De aceea el se define┬║te, din punct de vedere religios, mai ales printr-o cultur├ú a discontinuit├ú├żilor, a halourilor de ambiguitate ce-┬║i a┬║teapt├ú structurarea ├«ntr-o logic├ú a urcu┬║urilor de sens, dincolo de ghicitur├ú.
Cartea pe care v-o propunem vine s├ú detecteze tocmai liniile de convergen├ż├ú ale acestor cr├ómpeie de raportare a omului de barac├ú la Dumnezeu, ├«ncerc├ónd s├ú g├úseasc├ú o logic├ú a analogiilor, o iconomie a c├úilor de acces ale pastora├żiei Bisericii ├«n spatele blocurilor, ve┬║nic a┬║tept├útoare de Dumnezeu.
Cele zece convorbiri cu P├úrintele Constantin apar acum ├«ntr-o nou├ú edi├żie. Am reținut, ├«n cea mai mare parte, referin├żele temporale ┬║i trimiterile bibliografice ini├żiale, ├«ncerc├ónd s├ú p├ústr├úm acea a┬║ezare de duh din ├«mpreuna-sf├útuire care a dat fizionomia acestei lucr├úri. Rareori am facut adnotari, și acestea numai acolo unde au fost absolut necesare.
Fie ca aceste pagini s├ú provoace ├«ntreb├úrile care nasc r├úspunsurile adev├úrate, cele ├«mplinite ├«n Dumnezeu. Iar spa├żiul acesta al maidanului s├ú fie, cu adev├úrat, un spa├żiu al intervalului din care se cresc p├órghiile ├«nt├ólnirii cu Dumnezeu pentru ├«nc├ú multe genera├żii de acum ├«nainte.

Romeo PETRAªCIUC

Acest produs a fost adaugat la data de DuminicŃ 29 Noiembrie, 2015.
Anun■uri
InvitatieDeParticipare
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2024 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro