Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Conținutul coșului  Platește  
  Librarie » Catalog » 2 Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Conținutul coșului  |  Platește   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
Noutăți ortodoxe »
<b> Ganduri si miride </b> <br> Pr. Constantin Necula
Ganduri si miride
Pr. Constantin Necula

15,00RON
Toate noutațile
În Curând »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
Căutare
 
Cuvintele căutate
Informații
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contactați-ne
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

[2]
20,00RON

Maidanul ca spațiu-punte către Dumnezeu
În urmă cu ceva ani, îl „instigam” pe Părintele Constantin Necula la o serie de discuții pe teme ce mă (ne) provocau mult la acea vreme. Părintele gândise de mult la sintagma aceasta vector, de îndumnezeire a maidanului ca temei al pastorației unui areal pe care Biserica începea să îl frecventeze cu pași mărunți, insoliți, prin ineditele-i provocări. M-a fascinat încă de atunci discursul său ferm, deconcertant, echilibrat acrivic, însă, totodată, de o generoasă și afectuoasă ironie și, mai ales, buna credință în evaluarea tezelor și ideilor puse în discuție. Pentru generația căreia se adresează, Părintele Constantin e deplin conștient că nu operarea cu sofisme fade, de o raționalitate dată de un normativ limbaj bisericesc e cheia în care poți ajunge la sufletul co-locuitorilor aceluiași interval spiritual, ci gesturile restauratoare și primenitoare ale Bisericii, trăirile de echipă, recursul la sens și tâlcuirea, în fapt(ă) a adevărurilor de credință.
Părintele Constantin Necula are această forță de a refuza comoditatea de gând și făptuire și, complet neabuziv, de a ne trage după el în continua revelație a Bisericii. De aceea discuțiile acestea s-au configurat cu un firesc dezarmant în jurul unor idei-forță de intervenție în viața de toate zilele a unui spațiu prea ades uitat în preocupările noastre, ca slujitori ai lui Hristos între semeni: spațiul maidanului, al spatelui blocurilor, al lumii co-locuitorilor mărginași ai societății și ai preocupărilor noastre deopotrivă. Omul de maidan sau omul de baracă, supus tuturor cenzurilor vulgarizatoare ale unei lumi ce și-a cam uitat mersul pe jos, întruchipează nu numai un exponent definitoriu, în mare parte, al vieții de zi cu zi, ci chiar o stare de spirit ce pare să-și revendice din ce în ce mai mult apartenența la configurarea habitatului social, cultural și religios în care ne creștem devenirile.
Cine e acest om de maidan? Oricare dintre noi, care ne complacem în raportări absolut ocazionale la lume și Dumnezeu, în cumetrii josnice ale temporarului cu veșnicia, în compromisuri și trăirisme ieftine, pliate pe acum și aici. Însă, în același timp, omul de baracă este și omul lipsit circumstanțial, contextual – independent de opțiunea personală – de cultura religioasă autentică, ce l-ar socializa în Dumnezeu; omul care încă Îl caută pe Dumnezeu, chiar – sau mai ales – atunci când nici el nu știe că o face. De aceea el se definește, din punct de vedere religios, mai ales printr-o cultură a discontinuităților, a halourilor de ambiguitate ce-și așteaptă structurarea într-o logică a urcușurilor de sens, dincolo de ghicitură.
Cartea pe care v-o propunem vine să detecteze tocmai liniile de convergență ale acestor crâmpeie de raportare a omului de baracă la Dumnezeu, încercând să găsească o logică a analogiilor, o iconomie a căilor de acces ale pastorației Bisericii în spatele blocurilor, veșnic așteptătoare de Dumnezeu.
Cele zece convorbiri cu Părintele Constantin apar acum într-o nouă ediție. Am reținut, în cea mai mare parte, referințele temporale și trimiterile bibliografice inițiale, încercând să păstrăm acea așezare de duh din împreuna-sfătuire care a dat fizionomia acestei lucrări. Rareori am facut adnotari, și acestea numai acolo unde au fost absolut necesare.
Fie ca aceste pagini să provoace întrebările care nasc răspunsurile adevărate, cele împlinite în Dumnezeu. Iar spațiul acesta al maidanului să fie, cu adevărat, un spațiu al intervalului din care se cresc pârghiile întâlnirii cu Dumnezeu pentru încă multe generații de acum înainte.

Romeo PETRAȘCIUC

Acest produs a fost adaugat la data de Duminică 29 Noiembrie, 2015.
Anunțuri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
Păreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o părere despre carte!

Copyright © 2020 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


credo.ro