Sfinţii 40 de mucenici şi sfinţii închisorilor

1:01 pm Articole, Sinaxar                                                     

Vă prezentăm un fragment din cartea: Părintele Iustin Pârvu – Viata şi invăţăturile unui mărturisitor- fragment care ne aduce aminte că prigoana împotriva creştinilor nu s-a terminat cu edictul dat de Impăratul şi sfântul Constantin, a continuat şi secolul trecut şi continuă până în zilele noastre.

Parintele Iustin Parvu de la Manastirea Petru VodaDoresc să povestesc ceea ce s-a întâmplat în 30 ianuarie 1962, ziua Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile, Grigorie şi loan. O dimineaţă ceţoasă şi rece – o ceată şi o umiditate care pătrundea în tot corpul. Eram îmbrăcaţi în uniformă vărgata, specifică deţinuţilor. Numai o haină, o cămaşă ruptă pe care o purtam, fie că era o căldură de 40°C, fie că era frig de -30°C. Noi stăteam în bacuri în Delta Dunării la frontiera rusă. Pentru obţinerea căldurii, aveam un butoi de metal cu un volum de 200 de litri.

Noi foloseam stuful tăiat ca lemn de foc. Era în mijlocul iernii, ger cumplit. Ne întorceam complet uzi până la piele. Ei ne dădeau nişte şosete de cauciuc care treceau de genunchi, dar după 2-3 zile aceste şosete erau despicate pentru că noi le purtam în timpul tăierii stufului şi le puteam tăia. Apa pătrundea înăuntru şi noi eram trimişi în colonie. Ziua următoare trebuia să te îmbraci în aceleaşi zdrenţe umede şi să te duci ia aceeaşi muncă. Autorităţile erau foarte periculoase în acea dimineaţă deosebită, când noi am ieşit în coloană către locul de muncă. Niciodată nu i-am văzut călare, dar în acel moment toţi gardienii erau înarmaţi cu pistoale şi pe cai. Nu ni se dădea voie să mergem şi să vorbim în timpul mersului de la lagăr, de la bac până la locul de muncă. Nu ni se dădea voie să spunem un cuvânt, o şoaptă, pentru că am fi fost sever pedepsiţi, 6 zile de izolare, o dată pe zi o mică bucăţică de pâine cu un pahar de apă caldă cu sare. Aceasta era timp de 6 zile hrana sa. Dacă izolarea se repeta mai mult de 2-3 ori, sfârşitul tău nu mai era departe. Dar, spre surprinderea noastră, cu mai puţin de 200 de metri înainte de a ajunge unde tăiam de obicei stuf pentru Germania, ei ne-au orientat într-o altă direcţie. „Hei, ce se întâmplă, unde ne duceţi? Probabil într-un alt loc unde creşte stuf,” şopteam între noi. Ei ne-au oprit pe partea braţului Chilia. Acolo sunt aproximativ 84 de râuri mici care se varsă în Deltă. Acolo se forma un lac de aproximativ 4-5 hectare şi în centrul acestui lac creştea un mănunchi de stuf, un mănunchi frumos, dens şi numeros. Şi, dragii mei, cum am ajuns acolo, fiecăruia dintre noi i s-a ordonat să intre în lac şi să aducă două mănunchiuri de stuf. Un mănunchi avea cam 45-50 cm grosime. Noi trebuia să le adunăm acolo, să le legăm bine în trei locuri şi să le aducem pe bac. îmi amintesc că am întrebat: „Domnule, cum putem să intrăm direct în apă, nu suntem capabili să tăiem stuful acolo.” Noi, de obicei, mergeam pe gheaţă şi le tăiam – acesta era modul în care munciserăm până atunci. „Dacă vreunul dintre voi stă la discuţii fi nu intraţi toţi in apă, vă împuşcăm pe loc!” Noi am văzut că erau agitaţi, nervoşi şi că aveau o intenţie diabolică. încet, cu enorma cantitate de curaj, unul câte unul am început să intrăm în apă. „Haideţi să mergem!” Acum, pentru noi toţi era acelaşi lucru. Întâi am intrat până la glezne, apoi până la genunchi, apoi până la talie şi am ajuns la locul unde trebuia să le tăiem. Eram aproximativ 86 de bărbaţi, un detaşament. Celălalt detaşament a fost dus într-un alt loc. Frigul a pătruns în corpuri. Toţi ne-am gândit la cei 40 de martiri. E în regulă, ne gândeam noi înşine, noi vom fi victorioşi.

Fiecare dintre noi şi-a făcut propriul balot şi s-a întors. Dar n-a fost de ajuns, ei voiau altul. Au văzut că începem să numerotăm şi au început să apese pe trăgaci ca să ne intimideze. Ne-am dus, am făcut alt balot şi apoi altul. Era aproximativ 12.30 când am terminat al treilea balot.

Dragii mei, lucrul important este că atunci când ne-am întors cu al treilea mănunchi, soarele a ieşit, a luminat şi a încălzit la peste 25°C. A fost o minune care ne-a dat cea mai mare bucurie. Gardienii erau amărâţi. Ne-au lăsat acolo. Căldura devenea din ce în ce mai puternică. Ne-am stors hainele, ne-am spălat şi ne-am uscat pe drumul de întoarcere în lagăr de aproximativ 2 km şi jumătate. Noi am plecat de acolo cu emoţia că Dumnezeu, pentru neputinţa noastră de a mai îndura, săvârşise o minune.

Credeţi că aceşti ticăloşi au spus ceva? Când au văzut că după 2-3 zile nici unul dintre noi nu se îmbolnăveşte, au gândit cu siguranţă, uluiţi fiind, că „aceşti bandiţi sunt într-adevăr ticăloşi. Chiar şi Dumnezeu este cu ei.

Cine ştie câte sute sau mii de trupuri ucise în chinuri se vor fi sfinţit din voia Domnului, dar stau nedescoperite şi necinstite. Să ştiţi că şi din aceasta pricină ne bate Dumnezeu, pentru că nu recunoaştem jertfa.

Moartea făcea parte din viaţa noastră. O vedeam ca pe o izbăvire, căci este poarta spre viaţa de dincolo.

Fragment din cartea: Părintele Iustin Pârvu – Viata şi invăţăturile unui mărturisitor

Vezi şi: Sfintii 40 de Mucenici: Timpul s-a scurtat! Acum este prilejul de pocainta!

4 Raspunsuri

 1. Război întru Cuvânt » Sfintii 40 de Mucenici: Timpul s-a scurtat! Acum este prilejul de pocainta! Says:

  […] si: Sfinţii 40 de mucenici şi sfinţii închisorilor -pe blogul […]

 2. Gratia Lungu Constantineanu Says:

  Mai avem rugamintea sa atasati imaginea copertii cartii “PARINTELE IUSTIN PARVU. Viata si invataturile unui marturisitor”.

 3. Război întru Cuvânt » Sfintii 40 de Mucenici: FORTA COMUNIUNII MARTURISITOARE Says:

  […] si: Sfinţii 40 de mucenici şi sfinţii închisorilor -pe blogul […]

 4. Sfinţii 40 de mucenici şi sfinţii închisorilor | CĂLĂUZĂ ORTODOXĂ Says:

  […] sursa Share […]

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>