Sosirea moaştelor Sfântului Mucenic Dasie de la Durostor la Brăila

4:21 pm Anunturi, Sfinti Romani                                                     

Sosirea moaştelor Sfântului Mucenic Dasie de la Durostor la Brăila

sf_dasie.jpgMoaștele Sfântului Mucenic Dasie de la Durostor au fost întâmpinate ieri, 18 noiembrie a.c., la ora 11.00, la biserica ”Înălțarea Domnului” din Brăila, de un mare număr de credincioși și de un impresionant sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preasfințitul Părinte Casian, Episcopul Dunării de Jos. La invitația chiriarhului Dunării de Jos și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sfintele moaște au fost aduse din Mitropolia de Silistra, Bulgaria de către o delegație formată din pc. pr. Gheorghe Petkov, protoiereu de Silistra, domnul Tosho Peykov, directorul Fundației ”13 secole” din Sofia, și din domnul Ivo Andonov, primarul orașului Silistra. După depunerea lor spre închinare pe baldachinul special amenajat în fața bisericii, alături de părticele din moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul, aduse de la reședința eparhială din Galați, Preasfințitul Casian a adresat un cuvânt de bun venit oaspeților bulgari, în care a subliniat importanța comuniunii dintre poporul român și cel bulgar prin mijlocirea sfinților, arătând totodată că Sfântul Mucenic Dasie de la Durostor este un sfânt al regiunii creștine de la Dunărea de Jos. În continuarea cuvântului său, Preasfinția Sa a evocat aspecte din viața și martiriul sfântului străromân Dasie, reliefând faptul că moaștele reprezintă o mărturie a comuniunii creștine autentice.

Moaștele Sfântului Dasie vor rămâne la Brăila până astăzi, 19 noiembrie, când în cursul serii se vor înapoia în Bulgaria. Sosirea acestora pe de o parte se înscrie în programul manifestărilor organizate în Episcopia Dunării de Jos în luna noimebrie, cu prilejul sărbătorilor Sfântului Andrei, ocrotitorul eparhiei, iar pe de altă parte este prilejuită de aniversarea a o sută de ani de la dobândirea independenței statului bulgar, independență la care au contribuit semnificativ și românii ortodocși din Brăila, care în vremuri de restriște pentru poporul bulgar, a oferit acestuia cu generozitate spațiu de manifestare a vieții spirituale și culturale.

Sursa:

* Icoana este pictată de măicuţele de la Mănastirea Diaconesti.

Vezi şi:

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>