Povestea zilei 10.02.2009

10:14 am Danion Vasile, Povestea zilei                                                     

La parintele Ilarion a venit un om care facea spiritism:
– Parinte, cineva mi-a spus ca spiritismul este de la draci. Asa este sau nu este asa?
– De ce ma întrebi, frate?
– Va întreb, parinte, ca multe lucruri duhovnicesti mi-au spus duhurile, si nu pot sa cred ca toate sunt de la diavol. Mi-au spus sa ma rog, sa postesc, sa merg la biserica…
– Tocmai de aceea ti-au spus asta, ca sa crezi ca sunt aratari dumnezeiesti. Multi dintre cei care au astfel de vedenii sunt convinsi ca prin ele le vorbeste Dumnezeu. Ei merg la biserica, se roaga si postesc, fara ca pentru asta sa aiba plata. Ei sunt convinsi ca învatatura lor e mai înalta decât cea a Bisericii, si primesc din cuvintele preotilor numai ce le convine. Dumnezeu nu vorbeste în contradictoriu: nu poate spune prin Biserica una si prin spirite alta. Nu exista doua adevaruri. Chiar daca spiritele îti spun si lucruri adevarate, fac asta pentru a te însela mai usor. Dar nu te lasa pacalit de vicleniile lor.
Omul a plecat de la biserica înteleptit. Cuvintele parintelui, desi erau simple, îl lamurisera. În timp ce îl asculta pe parinte, simtea ca vorbele acestuia sunt adevarate. De atunci a parasit pentru totdeauna practicile spiritiste.

Oarecari frati s-au dus la avva Antonie ca sa-i vesteasca lui nalucirile pe care le vedeau si sa se învete de la dânsul de sunt adevarate sau de la draci. Si aveau ei un magar care a murit pe cale. Deci, dupa ce au venit la batrânul, apucând el mai înainte, le-a zis lor: „Cum a murit magarul pe cale?”.
Au zis lui: „De unde stii, avvo?”. Iar el le-a zis lor: „Dracii mi-au aratat”. Si ei i-au zis: „Noi pentru aceasta am venit, ca sa te întrebam, ca vedem naluciri si de multe ori se fac adevarate. Nu cumva ne înselam?”. Si i-a încredintat pe ei batrânul, din pilda magarului, ca de la draci sunt.

(Danion Vasile, “Patericul mirenilor”, cap. “Despre vedenii”, 181)

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>