Povestea zilei, 12.10.2009 – “Darul străvederii: Moartea făţarnicului”

12:53 pm Povestea zilei                                                     

Darul străvederii: Moartea făţarnicului

Într-un oraş trăia odată un om ce se bucura de faima de-a fi sfânt. Toţi îl cinsteau şi se minunau de el, văzându-i cucernicia şi virtutea. El însă Îl mânia neîncetat pe Dumnezeu, fiindcă nu alunga cugetele viclene şi murdare, ci primea multe dintre închipuirile ce i se arătau. Astfel, deşi părea a fi cu totul lipsit de păcat, toţi oamenii socotindu-l sfânt, lăuntric era un om pur şi simplu desfrânat.
Căzând odată la pat, grav bolnav, îşi aştepta sfârşitul. Atunci, tot oraşul, bărbaţi şi femei laolaltă, socotindu-l sfânt, plângeau şi se jeluiau, socotind că moartea sa ar fi fost o adevărată nenorocire.
Din întâmplare, chiar în acele zile, se afla în oraş un bătrân ce avea darul străvederii. Îndată ce i-a văzut pe toţi cuprinşi de jale şi tot oraşul copleşit de tristeţea pierderii, s-a dus şi el degrabă la cel aflat pe patul de moarte, ca să-i ceară binecuvântare. L-a văzut acolo pe episcopul locului dimpreună cu toţi clericii şi conducătorii oraşului, ţinând în mâini lumânări aprinse, alături de alesul lor concetăţean.
Toată mulţimea se tânguia, spunând:
– Ne părăseşte sfântul! Părintele nostru! Mântuitorul nostru! Cel care ne-a izbăvit cu rugăciunile sale!… Ce nădejde de mântuire ne-a mai rămas acum? Ce siguranţă mai avem de-aici încolo?
Apropiindu-se de cel bolnav, bătrânul străvăzător văzu cu ochii sufletului un lucru cumplit şi întristător. Văzu cum cineva ţintuia inima aşa-zisului sfânt cu un trident de foc, smulgându-i sufletul cu furie negrăită.
În acelaşi timp, auzi şi-o voce din cer, care grăia către cel ce-i lua sufletul:
– Acest om niciodată nu M-a mulţumit şi, de aceea, îţi poruncesc să nu încetezi nici tu a-l chinui şi a-l pedepsi!
Această întâmplare cu bătrânul străvăzător, întâmplare care ni s-a păstrat prin Sfântul Eftimie cel Mare (377-473), este mărturie vie a greşelii în care poate să cadă judecata omenească şi a însemnătăţii pe care o are curăţia lăuntrică. „Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia Îl vor vedea pe Dumnezeu.”
(Sinaxar I)

“Darurile Sfântului Duh”, editura Sophia, 2006

un raspuns

  1. Razboi întru Cuvânt » De la sufletul-temnita la un alt fel de a fi in lume… (Recomandari de pe bloguri ortodoxe) Says:

    […] Povestea zilei, 12.10.2009 – “Darul străvederii: Moartea făţarnicului” […]

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>