Betleemul sufletelor noastre.

3:13 pm Cristian Muntean                                                     

Betleemul sufletelor noastre.

Pr. Dr. Cristian Muntean, Buna Vestire nr. 12/1996

Pentru oricare dintre noi, Bethleemul reprezintă centralitatea unui spaţiu ce ne aduce mereu bucuria inefabilă a Naşterii Fiului lui Dumnezeu. Pentru creştinul care trăieşte viaţa liturgică a Bisericii şi dimensiunea spirituală a existenţei sale, Bethleemul primeşte, paradoxal, un loc de smerenie şi măreţie, în egală măsură, corelat de fapt cu însuşi paradoxul Ţării Sfinte, care trăieşte o adevărată antiteză existenţială.

Mulţi pelerini păşesc an de an aici, încercând să dezlege, prin experienţă personală, misterul Naşterii mai presus de fire. Biserica Naşterii din Bethleem te primeşte într-o grandoare austeră, ca mai toate construcţiile creştine ale Ţării Sfinte. Biserica, în formă de navă, aminteşte de primele veacuri creştine, fiind refăcută de Iustinian în perioada domniei sale, Se pot vedea şi azi o parte din mozaicurile pardoselii sfintei biserici, ce adăposteşte, sub altar, peştera Naşterii, ce are la rândul ei două altare. Deasupra sfintei peşteri, pelerini din toată lumea se închină cu evlavie la altarul sfintei biserici, a cărei catapeteasmă a fost dăruită, împreună cu steaua de argint de pe locul Naşterii, de către domnitorul român Şerban Cantacuzino.

Coborând printr-o uşă laterală spre sfânta peşteră, te cuprinde o emoţie inexplicabilă şi o tensiune sfânta, iar lacrimile-ţi curg în voie, spălând taina păcatelor. Măreţia bisericii care te speria se transformă acum în teama sfântă a smereniei locului şi a nevredniciei tale de a te închina la locul Naşterii. în urechi îţi răzbat cuvintele divine: „Descalţă încălţămintea ta, că locul pe care calci este sfânt”. Această coborâre şi urcare din peştera dătătoare de viaţă te face să te gândeşti la întreita afundare în apa botezului, prin care te naşti om nou, în duhul lui Hristos, devii purtător de Hristos în marea misiune a urmării Lui prin credinţă lucrătoare în iubire.

Ce înseamnă pentru noi Bethleemul? Nu doar dimensiunea unui spaţiu ci o descoperire a „ieslei” noastre sufleteşti, a esenţei noastre spirituale, care trebuie să aibă ca punct de plecare iubirea aproapelui şi să poată ajunge la virtutea iubirii vrăşmaşului.

Bethleemul ne cheamă de două mii de ani la smerenie, el e mărturia văzută a iubirii lui Dumnezeu şi a indiferenţei omeneşti, a ignoranţei noastre de a ne găsi în viaţă marile momente de spiritualizare. A ne trăi viaţa la o reală dimensiune duhovnicească înseamnă, înainte de toate, o reînţelegere a Bethleemului, o redimensionare a unui spaţiu care pentru mulţi dintre noi rămâne imaginar şi plin de goluri misterioase.

Bethleemul nu e un mister ci o realitate dincolo de putinţa noastră de înţelegere, o realitate pe care trebuie să o acceptăm prin proba aspră a credinţei fiecăruia. El devine lucrător în noi odată cu raportarea noastră la teofania creaţiei şi la înţelegerea smereniei ca stare.

Smerenia e mărturia unei conştiinţe vii, active în plan spiritual, deschisă spre lume în aceeaşi măsură ca şi spre Dumnezeu. Smerenia e înţelegerea timpului ca dimensiune sacră şi a spaţiului ca mijloc potenţial de sacralizare.

Bethleemul e azi o măreţie în smerenie, este taina chipului lui Dumnezeu sădit omului şi mărturia prezenţei divine în hotarele unei lumi ce de veacuri caută să-şi primească Mântuitorul în ieslea sufletească.

Să încercăm a găsi măreţia smereniei noastre în taina Crăciunului şi-n lumina Bethleemului, acolo unde Dumnezeu aşteaptă mereu mărturia iubirii noastre.

un raspuns

  1. Sanda Says:

    Doamne ajuta,parinte!Nu am ajuns pana acum la Ierusalim dar sper ca vom ajunge sa simtim si noi ceea ce spun cei care s-au invrednicit sa ajunga acolo.Mi-a spus un cunoscut,care era nu ateu dar ceva pe aproape dupa ce a fost la Sfantul Mormant..-Nu-mi explic ce am simtit acolo dar sunt sigur ca este ceva!Ce nu inteleg este cum tot ce este acolo,toata pacea si iubirea pe care toti au spus ca au simtit-o nu modifica si nu imbuneaza inimile celor care au marele privilegiu sa locuiasca acolo?Dumnezeu nu este numai in crestini,este in orice fiinta pe pamant,in tot si in toate si atunci…?!

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>