Poveste – Minunea Arhanghelului Mihail in Colose

1:17 pm Raluca Toderel                                                     

În timp ce părinţii stăteau liniştiţi în bucătărie, mama strângând masa de seară, iar tatăl ajutând-o la spălat, copiii se jucau în sufragerie. Deodată, de acolo se aud ţipete (Dami, of…) şi plânsete (plânge Ana???). Deasupra gălăgiei încerca să se impună glasul Ecaterinei, care voia să facă linişte (terminaţi amândoi, că vă aud părinţii!).

Părinţii s-au grăbit spre cameră, să vadă ce s-a întâmplat şi nu mică le-a fost mirarea când, intrând, au văzut-o pe Ana ghemuită într-un colţ pe canapea, cu ochii roşii de plâns. Damian tremura de supărare, lângă fereastră, iar Ecaterina, în mijloc, încerca să menţină echilibrul.

– Ce se întâmplă aici? a întrebat, imediat, mama.

– V-am zis euuu… a şuierat Ecaterina.

– Haide, pâlăşte-mă, solă lea, a atacat Damian.

– Eu nu pârăsc pe nimeni, a sughiţat Ana.Apoi, dintr-odată, au început toţi trei. Din amestecarea vocilor, abia au reuşit părinţii să înţeleagă câteva cuvinte: televizor, biserică, dărâmată, Dumnezeu, poate, nu poate, ajutor, rău, bun…

– Pe rând, vă rog! a intervenit tatăl, liniştit, dar ferm. Ecaterina, explică-ne tu, te rog.

În timp ce licuricii cei mici se uitau cu ochi plini de nădejde la ea, Ecaterina a început să vorbească:

– Atunci când am venit în cameră, era televizorul deschis. Am văzut o emisiune cu poze vechi, alb negru. Vorbeau despre nişte biserici care au fost dărâmate şi de oameni închişi. Imaginile erau groaznice, nu ne venea să credem cum minunatele biserici se pot transforma în praf. Apoi, dintr-odată, Dami a început să ţipe că Dumnezeu nu a putut să le salveze, că oamenii au fost mai puternici decât Dumnezeu. Ana l-a contrazis şi s-au certat tare de tot.

– Ana, te-a lovit Dami? De ce plângi?

– Nu m-a lovit. Dar m-a întristat tare. Nu se poate să spună că oamenii au fost mai puternici decât Dumnezeu. Parcă l-am şi văzut pe îngeraşul lui cum se mâhneşte şi îşi pune faţa în mâini de supărare. Apoi, am început să ţip la frăţiorul meu şi l-am supărat şi eu pe îngeraş. Acum, din trei, doi plâng. Eu nu vreau să îl mai fac să plângă, a spus Ana, în timp ce ochii i se umpleau din nou de lacrimi.

– Ba să plângă, dacă vor, a spus Dami supărat, deşi se vedea cum şi în ochii lui joacă lacrimi. Nu au putut să îi oprească pe oamenii lăi…

În timp ce tata s-a dus să o mângâie pe Ana, să-i spună să nu mai plângă, că îngeraşii nu ţin supărare, mama a mers şi l-a luat pe Dami în braţe, mângâindu-l pe păr. Tot cu el în braţe s-a aşezat pe canapea, apoi a început să povestească:

– Tocmai despre asta voiam să vă vorbesc azi… într-un fel, de fapt. E adevărat că au fost câţiva ani când oameni foarte răi au închis şi au dărâmat biserici, e adevărat că oamenii buni au fost aruncaţi în închisori.

– Şi e adevălat că îngelii şi Doamne-Doamne nu au făcut nimic, a continuat, arţăgos şi trist, Damian.

– Ba nu e adevărat deloc. Doamne Doamne zidea pe vremea aceea biserici în sufletele oamenilor, iar cei care au fost aruncaţi în închisori, sunt sfinţi şi astăzi se roagă pentru ţara noastră.

Ecaterina asculta cu atenţie, la fel şi Ana, care mai sughiţa încă, din când în când, în braţele tatălui. Şi ochii lui Dami străluceau de bucurie. Ştia că mami o să îi arate că a greşit şi îşi dorea mult lucrul acesta. Aştepta dovada mămicii…

– Ca să vedeţi că Dumnezeu i-ar fi putut opri dacă ar fi vrut, vă voi povesti o minune care se pomeneşte chiar azi. Cu mulţi ani în urmă, puţin după ce a murit Mântuitorul, unul dintre Apostolii săi, ajungând în Colose (departe, licuricii mei dragi) le-a spus oamenilor că în oraşul lor va veni Sfântul Arhanghel Mihail. Acest Sfânt, pe care îl ştiţi din icoane -e îngerul acela frumos, cu spadă de foc în mână – este numit şi „Prinţ al îngerilor”, este, se spune, şi portarul Raiului. După spusele ucenicului Ioan, la puţină vreme a izvorât în acel oraş, din nimic, un izvor tămăduitor. Oameni mergeau acolo cu tot felul de probleme – cu boli, cu necazuri, cu dureri – şi acolo se vindecau de tot lucrul ce îi măcina. Ştiau cu toţii că pentru asta trebuie să mulţumească Sfântului Arhanghel Mihail, iar unul dintre ei, căruia Sfântul, cu ajutorul izvorului, i-a vindecat fetiţa bolnavă, a construit acolo o bisericuţă.

– Ce mulţumile flumoasă! a spus Damian, care uitase de supărarea sa, iar Ana i-a dat imediat dreptate.

0609-mihail-colose.jpg

După aproape 100 de ani, a venit în acea biserică un tânăr călugăr, Arhip, care slujea acolo. Era iubit de oameni şi de Sfântul Arhanghel, care făcea prin el multe minuni. Dar, după cum, din păcate, şi voi ştiţi, oamenii sunt răi şi curând s-au adunat unii care erau invidioşi pe tânărul cel iubit de Arhanghel. Mai mult, ei erau aşa de supăraţi pe el, încât s-au supărat şi pe Sfântul Arhanghel şi pe bisericuţă şi au hotărât să distrugă tot. Astfel, ei au vrut să mute cursul unui râu – lucru complicat şi anevoios, dar nu imposibil – peste biserică. Dacă ar fi făcut aceasta, atunci râul ar fi înghiţit Biserica şi, odată cu ea, şi pe Arhip şi izvorul şi icoanele Sfântului Arhanghel…

– Ce oameni răi! au strigat, într-un glas, licuricii.

– Da, erau foarte răi şi duşmănoşi, dar iată că Sfântul Mihail nu a vrut să se întâmple asta. Atunci, el a mers l-a Arhip, i s-a arătat şi l-a încurajat.

– Wow, înseamnă că Arhip a văzut un îngel. Şi eu vleau! A spus Daminel, însă nimeni nu i-a răspuns… avea rost să îi amintească ce tocmai spusese despre îngeri? Nu, toţi erau bucuroşi că nu mai e supărat şi Ana chiar l-a îmbărbătat:

– Dacă vei fi cuminte, sigur vei vedea şi tu!

Mama a continuat:

– Sfântul Arhanghel şi Arhip aşteptau râul, iar când acesta s-a apropiat, vuind, de biserică, Sfântul Mihail a lovit cu un toiag în piatră, iar aceasta s-a deschis şi a înghiţit râul. Se spune că şi astăzi se vede cum râul dispare, deodată, într-o piatră.

Ochii copilaşilor erau mari de uimire.

– Vedeţi, iubiţii mei, Dumnezeu şi Sfântul Arhanghel au oprit distrugerea bisericii pentru că oamenilor le era de folos să vadă minunea aceasta. În România, multe biserici au fost dărâmate, dar au şi rămas multe. În plus, eu cred tare că în locul fiecărei bisericuţe dărâmate, Dumnezeu şi Sfântul ei ocrotitor au zidit multe altele în sufletele oamenilor – aşa le-a fost lor de folos. Dami, să nu mai spui că Dumnezeu nu poate. Tu ştii foarte bine că El poate tot ce vrea, că e atotputernic.

– Nu mai spun, mami. Aşa e, ştiam luclul acesta, dal m-am întlistat şi eu de atâtea biselici flumoase cale au dispălut şi în cale nu mai putem să ne închinăm. Acum ştiu că le avem în suflet şi sunt buculos. O log pe Ana să mă ielte, ial deseală îi log şi pe îngelaşi să ne ielte pe toţi…

Raluca Toderel

5 Raspunsuri

 1. Sanda Says:

  Raluca ingaduie-mi sa spun si eu licuricilor o poveste despre Sf.Arh.Mihail…Langa Campulung Muscel este Sf.Manastire Namaiesti,construita pe o pestera unde se spune ca a trait o vreme Sf.Ap.Andrei.El a adus aici o icoana a Maicii Domnului pictata de Sf.Ap.Luca ( una dintre cele 12 care le-a pictat este aceasta).Maica Stareta Lucia ne-a povestit ca inainte de ’89 a venit dispozitie de la partid sa fie luata icoana si sa fie dusa la Bucuresti la Muzeul de arta.Maicutele au cazut la rugaciune ca va dati seama ce insemna sa fie luata icoana de unde statuse ~ 2000 ani!S-au rugat toata noaptea si una dintre maicute a adormit si l-a visat pe Sf.Arh.Mihail care statea cu sabia in mana la poarta si i-a spus…Nu te teme maicuta ca icoana nu va pleca de-aici!..A 2-a zi au primit telefon sa impacheteze icoana ca urma sa vina o delegatie s-o ia.Maicutele erau disperate dar isi puneau nadejdea in Sf.Arh.Mihail si nu au mutat icoana de la locul ei. Delegatia a sosit,ele au vazut masinile apropiindu-se dar spre uimirea lor au trecut pe langa Sf.Manastire ca si cum nu ar fi vazut poteca ce ducea spre ea.Au venit inapoi,au trecut iar pe langa manastire si au plecat din nou.Maicutele amutisera si se rugau neantrerupt.Dupa cateva incercari au plecat fara sa coboare din masini si nici nu au dat telefaon ca si cum ar fi uitat totul!Cand am fost prima data acolo si am ajuns in fata Sfintei Icoane a Maicii Domnului am simtit cum ma aplec in fata ei pana am ajus in genunchi si am inceput sa plang de parca se duceau toate necazurile si fricile.Mi-a fost foarte greu sa plec si nu ma induram sa ma desprind de starea aceea de pace si iubire care as fi vrut sa nu se termine niciodata!Ar fi frumos daca ati ruga-o pe Maica Stareta Lucia sa ne scrie cate ceva despre aceasta Icoana facatoare de minuni.Multumim pentru frumoasele postari pe care le citesc ori de cate ori am timp.

 2. Sanda Says:

  Am deranjat cu ceva in comentariul anterior?Nu a aparut asa cum apar de obicei comentariile.Credeam ca am scris ceva frumos dar este la latitudinea dvs.sa le postati sau nu.Ar fi bine totusi sa-mi spuneti pentru a nu repeta si a scrie in zadar.Multumesc.

 3. Ralu Says:

  Draga Sanda, intr-adevar, comentariile tale au ceva linistitor in ele si mereu ne bucuram cand vedem ca ne-ai scris. Pe de alta parte, suntem si noi prinsi cu multe si nu reusim sa fim mereu “pe faza” cu aprobarea comentariilor. De aceea, te rugam sa nu te superi daca se va mai intampla sa intarziem – nu e rea vointa, ci pur si simplu sunt prea multe de facut si nu razbim mereu sa le facem in timp util :). Asteptam deci in continuare gandurile tale cu bucurie

 4. Ralu Says:

  Pentru Sanda: Ai dreptate, de asemenea, cu faptul ca e prea multa cearta si ca uitam de dragoste prea usor. Ma gandeam si eu ca, poate, aceiasi oameni cu care ne contram pe blog ar sari, cine stie, in apararea noastra, daca ar fi o lupta mai mare, o lupta in care noi ca romani, ca simbol, sa fim atacati. Vreau mult sa cred asta, ca ne destramam usor, dar ca stim si sa strangem randurile cand e nevoie. Privind asa lucrurile, gasesti o raza de speranta chiar si in astfel de certuri…

 5. Sanda Says:

  Ralu..romanii se solidarizeaza ori de cate ori simt adevarul si atunci nu sovaie.Cand au fost inundatiile au mers si si-au riscat viata,cand s-au organizat teledoane pt. satele afectate de inundatii au dat si copilasii alocatiile lor si batranii din amaratele lor pensii.Cand au fost batjocoriti bietii cai de la Letea s-au dus tinerii si au stat acolo si i-au ingrijit zi si noapte desi erau in pericol si nu aveau conditii dar nu au plecat.Sunt multe exemple trebuie insa sa fie ceva adevarat si nu se iveste o persoana curata care sa inspire incredere si sa coalizeze mintile ,sufletele,inimile si bratele acestui popor ca nu ne-ar sta nimeni inainte.Dar se pare ca avem ceva greu de platit ca suntem intr-un somn lung si greu si avem cruce de dus!Sa ne ajute Dumnezeu pe toti!.Tu ai dreptate ca si discutiile incinse sunt bune,eu am gresit,ca arata de fapt ca oamenii se coalizeza sa apere o cauza sau o persoana in care cred.Daca este cazul pot sa reiau ideia din comentariul pe care l-am pierdut.Va doresc numai bine si sa citim lucruri folositoare si minunate!

Lasa un comentariu

Comentariul tau

Nota: Nu trimiteti comentariul de mai multe ori. Toate comentarile sunt moderate. Vor aparea dupa aprobarea administratorului.

Poti folosi si tagurile acestea: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>