Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Geometrice Gerunzii </b><br> Pr. Trandafir Vid
Geometrice Gerunzii
Pr. Trandafir Vid

15,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Profunzimi si suprafete. Constiinta si tinutul curat al inimii
Preot Bogdan Constantin Taifas
15,00RON

Cuvânt înainte

Citind ┬║i recitind cartea z├úmislit├ú de Pr. Bogdan Taifas, biblioteca dumneavoastr├ú, iubi├żi cititori, se va ├«mbog├ú├żi cu o carte trezitoare, o oper├ú mistic├ú, psihologic├ú ┬║i filosofic├ú, o bijuterie de ├«n├żelepciune cre┬║tin├ú ┬║lefuit├ú de un creator cutez├útor. Conceptul princeps care str├úbate ca un fir de g├ónd ├«ntreaga lucrare este con┬║tien├ża christic├ú. Cutezan├ża creatoare, inven├żia inovatoare, interoga├żia r├úscolitoare sunt atitudinile creative ale autorului. Este impresionant├ú cultura sa psihologic├ú ┬║i filosofic├ú, dincolo de virtu├żile teologice.
Ne referim la o carte ├«n care ideile alearg├ú din ad├óncime la suprafa├ż├ú ┬║i reversibil. Este o carte care rezoneaz├ú cu Maestrul Interior al fiec├úruia, potrivit├ú cu aceste vremuri ale transform├úrii, o lucrare cre┬║tin├ú ├«n care cititorul va g├úsi pagini care i se adreseaz├ú lui ┬║i numai lui. Mie ├«mi pare a fi o carte care face inima s├ú vibreze la fiecare pagin├ú ┬║i care nu va p├úr├úsi cur├ónd noptiera, o carte care poate deveni un reper ┬║i o c├úl├úuz├ú.
Cu talent literar-artistic, autorul ne convinge, dup├ú ample ┬║i subtile argument├úri, c├ú lumina con┬║tien├żei christice este calea primordial├ú a vie├żii cre┬║tine, este c├úl├úuz├ú sigur├ú spre cunoa┬║terea Sinelui. Sinele este ├Ämp├úr├ú├żia cerurilor.
Psihologia transpersonal├ú define┬║te con┬║tien├ża ca trezire a Sinelui. Lectur├ónd aceast├ú carte am tr├úit o „coinciden├ż├ú semnificant├ú”. ├Än prezent, eu redactez un tratat intitulat Conscientica synergetica, ├«n care un capitol amplu (peste 70 de pg.) este consacrat con┬║tien├żei christice. Am scris c├ú Iisus Hristos este Con┬║tien├ża care sparge ├«n dou├ú istoria: ├«nainte de era noastr├ú ┬║i dup├ú era noastr├ú. Iisus Hristos despic├ú ├«n dou├ú istoria con┬║tien├żei: con┬║tien├ża prehristic├ú ┬║i con┬║tien├ża hristic├ú. ├Än con┬║tien├ża hristic├ú se ├«nt├ólnesc cosmosul ┬║i istoria p├úm├óntean├ú. E. Schure se refer├ú la Cosmicul Hristos ┬║i Istoricul Iisus.
Con┬║tien├ża Christic├ú este, ├«nainte de orice, trezitoare. Este nedrept ca doar lui Buddha s├ú-i atribuim calitatea de Trezitor ┬║i lui Iisus Hristos doar pe aceea de M├óntuitor (salvator). Iisus Hristor este Trezitorul care m├óntuie┬║te! Con┬║tien├ża Christic├ú este ┬║i trezitoare ┬║i m├óntuitoare.
Autorul are uneori intui├żii prosinergetice. Psihologia sinergetic├ú se refer├ú la psihosinergie ca la o conlucrare a tuturor proceselor psihice: „├«mpreun├ú ┬║i deodat├ú, unele prin altele nu unele dup├ú altele” (I. M├ónzat). Astfel ├«ntregul este mai mult dec├ót suma p├úr├żilor. Or con┬║tien├ża Christic├ú este eminamemte sinergizatoare: ea pune la lucru „├«mpreun├ú ┬║i deodat├ú” con┬║tientul ┬║i incon┬║tientul, supracon┬║tientul ┬║i transcon┬║tientul. Iar sinergizorul suprem este Sinele, care este centrare (la psihologii umani┬║ti A. Maslow, C. R. Rogers ┬║i C.G. Jung) ┬║i ex-centrare (extinderea centrului, la transpersonali┬║tii S. Grof ┬║i K. Wilber). Astfel, Sinele cuprinde ├«n el „divinul l├úuntric sau ├Ämp├úr├ú├żia cerurilor”.
Autorul analizeaz├ú cu ad├óncime ipostasurile con┬║tien├żei: drum pentru toat├ú via├ża, c├úutare spre ├«n├úuntru, puterea de a-L c├úuta pe Dumnezeu ├«n sufletul nostru ┬║i a ajunge la Sine. Sf├óntul Augustin medita asupra „├Änv├ú├ż├útorului l├úuntric”. Suntem de acord cu ideea autorului c├ú „Sinele este un chip al lui Dumnezeu ├«n om”.
Este interesantã interpretarea spovedaniei dostoievskiene. Se pare cã ideea psihanalizei a fost inspiratã de spovedanie. Arãtam, într-o carte dedicatã lui Doostoievski, cã spovedania este o psihanalizã sacralizatã, iar psihanaliza o spovedanie profanã.
Apreciem efortul autorului de a analiza psihologic p├úcatul ┬║i iertarea. P├úcatul, din perspectiva psihologiei, este privarea sufletului de con┬║tien├ża de Sine. ├Äntr-adev├úr, iertarea asigur├ú pacea con┬║tien├żei. Am st├úruit, ├«n mai multe studii, asupra sinergiei dintre minte ┬║i inim├ú, ca o tr├ús├útur├ú definitorie a con┬║tien├żei christice (de exemplu, rug├úciunea inimii ┬║i rug├úciunea duhovniceasc├ú).
Cu fiecare r├úsuflare, ├«n Iisus Hristos respir├ú Dumnezeu. Chintesen├ża con┬║tien├żei Sale este con├żinut├ú ├«n aceste cuvinte: „Eu ┬║i cu Tat├úl una suntem!” Aceasta este sinergia dumnezeiasc├ú.
Cartea lui Bogdan Taifas este o pledoarie pentru tinere├żea spiritului. Con┬║tien├ża Christic├ú este lucrare pentru ├«ntinerire. Credin├ża intrinsec├ú este secretul tinere├żii eterne. Con┬║tien├ża Christic├ú este tinere├że ve┬║nic├ú. „Tinerere├żea este un soare care-┬║i prelunge┬║te r├ús├úritul” (V. Hugo). Hristos este con┬║tien├ża care lumineaz├ú ├«nve┬║nicit, care r├úsare de-a pururi f├úr├ú s├ú apun├ú vreodat├ú, este R├ús├úritul ├«n vecii vecilor.

Prof. Dr. Ion Mânzat

Metafora, ca exercițiu ├«n Duhul Bisericii și al lui Hristos

Rar se ├«nt├ómpl├ú s├ú-ți fie fric├ú s├ú scrii o prefaț├ú, ca s├ú nu strici cartea c├úreia ai vrea s├ú-i dai un plus de bucurie cu r├óndurile tale. E frica mea de acum. Un preot ascuns ├«n faldurile unui z├ómbet nesf├órșit, jenat parc├ú de faptul c├ú are harisma excepțional├ú a scrisului f├úr├ú ├«ncr├óncen├úri, firav ca un pui de m├úr ├«n livad├ú, toamna, rodește ├«nc├ú o carte. Un vraf de metafore cu iz de realism și pl├ónse la coțul ochiului rug├útor. Cu un nume f├úcut s├ú t├ólcuiasc├ú lumi (pe P├úrintele Bogdan actele de stare civil├ú ├«l strig├ú Taifas), t├ón├úrul Avv├ú scrie ca o rug├úciune. Distins și smerit, filigramat și t├úios deopotriv├ú, ├«ntr-o doz├ú de lumin├ú pe care nu o ├«nveți la clas├ú și nici la alte școli, oric├ót ar fi de ├«nalte.
Un Hristos normal, f├úr├ú aure falsificate de rigorisme ieftine ori ├«nflorituri dulcege ├«ți umple retina g├óndului de bucurie. Se ascunde ├«n text o sfial├ú liturgic├ú faț├ú de Scriptur├ú, un realism catehumenal faț├ú de ├«nv├úț├útura s├ún├útoas├ú, limpede, z├ómbitoare. Un soi rar de nuntire a cuv├óntului omenesc cu Cel dumnezeiesc. Profunzimi și suprafețe...
Pentru un preot timpul de scris e firav tare. ├Äntre chemarea lui Dumnezeu și chem├úrile ‒ cu timp ori f├úr├ú, cu rost și c├ónd par f├úr├ú rost ‒ oamenilor, ├«ngrijat de nevoile familiei, cuminec├útor ├«n agonii și straj├ú de n├údejde la vremuri grele, preotul are un timp al ├«nsingur├úrii continue. Din el a fr├ónt și P├úrintele Bogdan, un fel de mirid├ú de veghe, cartea aceasta. Nu o putem cinsti doar citind-o, ci și bucur├óndu-ne c├ú ne poate schimba viața, optica de viaț├ú duhovniceasc├ú. O intimitate cu Hristos sporit├ú prin iubire, o prietenie cu preoția fireasc├ú, veți zice, rar├ú, v├ú voi spune, care-l ține lucid, luminos. Atent la cei ai casei, preoteas├ú și pruncii de p├ón├ú acum, P├úrintele pare c├ú t├úif├úsuiește ├«mpreun├ú cu ei. Simplu, liniștit, p├úrintește, iubitor. E important s├ú ne bucur├úm de cartea aceasta ca de un semn de normalitate.
C├ónd un preot scrie, nu uit├ú de rug├úciune. De aceea, c├ónd citim scriitura lui n-avem a uita s├ú ne rug├úm pentru el. S├ú se țin├ú smerit, și ├«n profunzimi și ├«n suprafețe, apropiat de Izvorul cuvintelor convertitoare care nu poate fi dec├ót Unul, Hristos-Domnul. Bucurie dar, cititorule, prietenie dar, scriitorule!

Pr. Conf. Dr. Constantin Necula

Acest produs a fost adaugat la data de Luni 19 Ianuarie, 2015.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat:
<b>Viata mea in Hristos</b> <br>Sf. Ioan de Kronstandt
Viata mea in Hristos
Sf. Ioan de Kronstandt
<b> Intelesuri ale Evangheliei </b> <br> Pr. Cristian Muntean
Intelesuri ale Evangheliei
Pr. Cristian Muntean
<b>Homo Eticus</b> <br>Ieromonah Teofan Mada
Homo Eticus
Ieromonah Teofan Mada
<b>Privegheri</b> <br>Pr. Constantin Necula
Privegheri
Pr. Constantin Necula
<b>Despre smerenie si mandrie</b><br> Arhimandrit Serafim Alexiev
Despre smerenie si mandrie
Arhimandrit Serafim Alexiev
<b>Oglinda inimii omului</b> <br>Pr. Iosif Trifa
Oglinda inimii omului
Pr. Iosif Trifa
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Profunzimi si suprafete. Constiinta si tinutul curat al inimii
Preot Bogdan Constantin Taifas
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2021 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


natura