Agnos - Editura si Librarie Contul meu  Con■inutul co║ului  Plate║te  
  Librarie » Catalog » EDITURA AGNOS » Blogul Agnos  |  Contul meu  |  Con■inutul co║ului  |  Plate║te   
Categorii
CARTI DE RUGACIUNI
CARTI PENTRU COPII
Editura Alias
EDITURA AREOPAG
EDITURA CHARISMA
EDITURA LUMEA CREDINTEI
MAICA ECATERINA FERMO
MARTURISITORI
PR. CONSTANTIN NECULA
SYNAXIS
TALCUIRI
PATERICE
IR. TEOFAN MADA
EDITURA AGNOS
EDITURA CATISMA
EDITURA EGUMENITA
EDITURA OASTEA DOMNULUI
EDITURA SOPHIA
ALTE EDITURI
Toate categoriile
NoutŃ■i ortodoxe »
<b> Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra </b> <br> Pr. Constantin Necula
Vindecarile lui Hristos si vindecarea noastra
Pr. Constantin Necula

10,00RON
Toate nouta■ile
╬n CurÔnd »
<b> Indumnezeirea maidanului </b> <br> Pr. Constantin Necula </br>
Indumnezeirea maidanului
Pr. Constantin Necula

20,00RON
CŃutare
 
Cuvintele cŃutate
Informa■ii
Blogul Agnos
Cum comand
Expediere/Plata
Toate categoriile
Vezi Lista completa
Contacta■i-ne
Popasuri pe Muntele Frumusetii
Pr. Nicolae Stoia
20,00RON

Când limbajul preotului nu mai este de lemn, ci extrem de exotic colorat

P├úrintele Nicolae Stoia are deja multe c├úr├żi la activ, acum ne iese ├«n cale cu o alur├ú tinereasc├ú ┬║i cu un aplomb spiritual binef├úc├útor. Ceea ce surprinde pl├úcut de la bun ├«nceput la p├úrintele Nicolae Stoia este entuziasmul s├úu, precum ┬║i o anumit├ú cur├ú├żie a viziunii ┬║i a tr├úirii, care vin probabil din persisten├ża ├«n sfin├żia sa a ceea ce are frumos copil├úria ┬║i sufletul de copil. Citindu-l, mult timp mi-am ├«nchipuit c├ú ├«n spatele textelor care alc├útuiesc aceast├ú carte se afl├ú un t├ón├úr impetuos, av├ónd o v├órst├ú ├«n jur de 30 de ani (plus - minus).
Scrierile p├úrintelui Nicolae Stoia constituie, ├«n fond, medita├żii teologice care pleac├ú cel mai adesea de la pericopele evanghelice. Ele vizeaz├ú o tratare exegetic├ú, dar ├«ntr-o abordare mai liber├ú ┬║i mai atractiv├ú pentru un public mai larg. Exploreaz├ú textele biblice cu v├údit├ú bun├ú curiozitate ┬║i pl├úcere, p├ón├ú la a ajunge a-i deveni familiare ┬║i a se sim├żi ┬║i a se mi┬║ca ├«n spa├żiul lor ca acas├ú. Le ├«ntoarce pe toate fe├żele, c├úut├ónd cu asiduitate s├ú deslu┬║easc├ú noi ├«n├żelesuri. Lanseaz├ú ipoteze. ├Äi place s├ú imagineze reac├żiile personajelor dincolo de text, dar netr├úd├ónd textul. Scrierile p├úrintelui sunt dense, apar├żin├ónd, ├«n fondul lor, spa├żiului omiletic ┬║i catehetic. Dar orizontul de cuprindere al p├úrintelui Nicolae Stoia este mai larg. Pleac├ú de la interpret├úri teologice pentru a ajunge, nu o dat├ú, „├«n lumea larg├ú”, cea a culturii generale, trec├ónd la interpretarea istoriei ┬║i a societ├ú├żilor. Cocheteaz├ú uneori cu filosofia. P├úrintele recurge adesea la referin├że dintr-o bibliografie bogat├ú, erudit├ú, preponderent teologic├ú, ce cuprinde, ├«ns├ú, ┬║i numeroase scrieri nebiserice┬║ti, dintre cele „la mod├ú” ├«n elita intelectual├ú a timpului nostru. Dar, ├«n continuare, dezvolt├úrile se bazeaz├ú ├«n cea mai mare parte a lor pe propriile-i intui├żii ┬║i judec├ú├żi.
Autorul c├úr├żii este viu, mereu dornic de comunicare, plin de verv├ú. Sufletul s├úu este unul nativ ┬║i naiv poetic. Ca atare ┬║i stilul s├úu are adesea nuan├że poetice, care, uneori, pot ap├úrea a fi c├úutate sau chiar for├żate. De altfel, partea cu totul ┬║i cu totul surprinz├útoare a p├úrintelui Nicolae Stoia o constituie stilul s├úu cu totul aparte, marcat ┬║i de un anumit umor sincer, care se dore┬║te ┬║i reu┬║e┬║te s├ú fie prietenos. Limbajul s├úu baleiaz├ú ├«ntre familiaritate ┬║i pre├żiozitate. Limba sa este adesea una incredibil├ú. Autorul este extrem de inventiv ├«n cuvinte, c├úci multe dintre ele nu par a fi nici arhaisme, nici regionalisme, chiar dac├ú folose┬║te adesea ┬║i exprim├úri „populare”. Mai mereu merge p├ón├ú la a for├ża acreditatele z├úgazuri. De aceea, limbajul s├úu poate ap├úrea ciudat pentru cei obi┬║nui├żi cu limba literar├ú riguroas├ú, academic├ú. Se va putea ca unora, la ├«nceput, figurile de stil ale p├úrintelui s├ú le apar├ú ├«n exces, dar nu vor mai fi deranja├żi de acest lucru dup├ú ce se familiarizeaz├ú, realiz├ónd c├ú acest limbaj nu reprezint├ú altceva dec├ót stilul autorului, pe c├ót se pare firesc, ve┬║m├ónt adecvat ┬║i propice unei g├óndiri asemenea. Dar, de fapt, nu te po├żi familiariza niciodat├ú cu dib├úciile verbale ale autorului nostru, pentru c├ú ele vin dintr-o limb├ú zglobie, mereu pus├ú pe inven├żii surprinz├útoare, a┬║a cum sunt copiii pu┬║i pe ┬║otii. Trebuie s├ú-i recunoa┬║tem un curaj nebun al exprim├úrilor. A┬║ fi tentat la un catalog minim al lor. Ar fi unul extrem de savuros, ca atare cu impact ┬║i de succes. Numai c├ú ele sunt at├ót de numeroase, ├«nc├ót ar ocupa un spa├żiu pe care nu ni-l putem permite acum ┬║i aici. Nu m├ú pot opri s├ú nu dau, totu┬║i, spre exemplificare, o mostr├ú, este adev├úrat, una in extenso: „Dar s├ú ne trezeasc├ú ┬║i pe noi din despic├úri, r├út├úciri, sleiri, ├«ncenu┬║├úri ┬║i ├«mpotmoliri, s├ú ne smulg├ú din ├«ntunericul sterp ┬║i posac, ├«n care ne b├úl├úcim, ┬║i s├ú ne descotorosim de: chietudine osificat├ú, fric├ú butuc├únoas├ú, nep├úsare l├út├úrea├ż├ú, bucurie speriat├ú, entuziasm aberant, sterpiciune intelectual├ú, emfaz├ú ieftin├ú, prolixitate chinuitoare, stoicism imaculat, a┬║teptare r├ónced├ú, fericire sc├úl├ómb├ú, osteneal├ú b├útr├ónicioas├ú, m├óhnire acr├ú, supersti├żii a├ż├ó├ż├útoare, ezit├úri albastre, ismeneli vaporoase, nep├úsare fad├ú, ├«ndoial├ú n├úuc├ú”. Am fi curio┬║i s├ú vedem ce figur├ú va face cititorul cuminte ├«n fa├ża acestei dezl├ún├żuiri stilistice, denot├ónd, p├ón├ú la urm├ú, un limbaj cu adev├úrat ciudat, bizar. Z├únatic, chiar, ├«ndr├úznim a o spune.
Temele abordate de p├úrintele Nicolae Stoia sunt cele ale vie├żii curente ale cre┬║tinului vie├żuind ├«n umbra luminoas├ú a Bisericii. Teme cu r├úd├úcinile la Dumnezeu ┬║i cu roadele ├«n aceast├ú lume. Probleme dintotdeauna ┬║i de acum.
├Än peisajul celor care scriu ├«n duhul ┬║i ├«n slujirea Bisericii noastre, p├úrintele Nicolae Stoia ocup├ú un segment aparte, pe care nu exist├ú, parc├ú, nimeni asemenea lui. O floare rar├ú, cu iz exotic. Un exotism interior. Ca urmare, ┬║i cititorii s├úi fideli vor fi dintre cei aparte, speciali. Este un autor tonic, bun s├ú te ├«nso├że┬║ti cu el la drum. ├Ä├żi d├ú curaj ┬║i bun├ú dispozi├żie ├«ntru purtarea „r├úzboiului nev├úzut”. Ceea ce nu este deloc pu├żin lucru…

Costion Nicolescu

Acest produs a fost adaugat la data de Vineri 15 Iulie, 2016.
IMAGE_BUTTON_REVIEWS
Anun■uri
discount
Notificari »
IMAGE_BUTTON_NOTIFICATIONSAnunta-ma noutatile la Popasuri pe Muntele Frumusetii
Pr. Nicolae Stoia
Spune-i unui prieten
 
Spune-i unui prieten despre acest produs.
PŃreri »
IMAGE_BUTTON_WRITE_REVIEWScrie o pŃrere despre carte!

Copyright © 2021 Agnos - Editura si Librarie
Powered by osCommerce

   


radio oastea domnului